Hoppa till huvudinnehållet

Fyrverkerier ända sedan jul i Sunne centrum

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Det har skjutits raketer i Sunne hela veckan.
Det har skjutits raketer i Sunne hela veckan. Foto: Hasse Holmberg/TT

Tre privatpersoner har hittills hört av sig till polisen i Sunne om att det skjuts raketer runt om i centrum.

Nu uppmanar Morgan Olsson vid polisen i Sunne att fler ska anmäla om de upplever det som ett problem.

– Om man känner sig rädd eller ofredad ska man höra av sig till oss, säger han.

Morgan Olsson upplever att problemen började på juldagen, och att det sedan fortsatt. Därför har polisen i Sunne haft viss beredskap och man har även arbetat förebyggande.

– Både vi och räddningstjänsten har haft kontakt med försäljare av fyrverkerier för att säkerställa vilket ansvar och vilka regler som gäller kring försäljning, berättar Morgan Olsson som vill att privatpersoner anmäler om de upplever att smällarna blir ett problem.

– Vi har fått in tre larm och det är inte jättemånga, utan vi märker att folk skriver i sociala medier istället för att höra av sig till polisen. Men om man känner sig störd, rädd eller ofredad ska man kontakta oss. Och man ska inte behöva stå ut med vad som helst bara för att det är nyår.

Samtidigt inser han problemet i att hinna få tag på dem som tänder på smällarna.

– Vi har ju inte resurser att placera ut polispatruller på flera ställen. Samtidigt är det tack vare allmänhetens tips som gör att vi åtminstone har en chans att ta oss dit och vara på rätt plats, konstaterar Morgan Olsson.

Regler för att skjuta fyrverkerier

Regler för att skjuta fyrverkerier

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är även olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.

Ibland behövs det tillstånd för att få avfyra fyrverkerier på en viss plats. Det är polisen som utfärdar sådana tillstånd och i deras bedömning tar de hänsyn till tidpunkt, plats och andra yttre omständigheter. Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyår, men i till exempel tätorter kan det behövas även då.

Smällare är en pjäs som har en kraftig knall som främsta effekt. Sedan 2002 krävs det tillstånd för att skjuta smällare i Sverige och sedan 2015 krävs också särskild utbildning.

Källa: MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap

Artikeltaggar

FyrverkerierMorgan OlssonNyheterSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.