Hoppa till huvudinnehållet

”Helheten måste bli perfekt - för Hilding och Selmas skull”

Publicerad:
Anette Rhudin, Hilding Bergqvist, Andreas Slätt och Marja i Myrom (från vänster) arbetar tillsammans med en bok om Hildings minnen från julfiranden med Selma Lagerlöf. Här står de framför arbetarbostaden där Hildings föräldrar bott.
Anette Rhudin, Hilding Bergqvist, Andreas Slätt och Marja i Myrom (från vänster) arbetar tillsammans med en bok om Hildings minnen från julfiranden med Selma Lagerlöf. Här står de framför arbetarbostaden där Hildings föräldrar bott. Foto: Olivia Larsson

Inför julen 2022 kommer en barnbok om julfirande på Mårbacka att tryckas, boken skrivs av Andreas Slätt och illustreras av Marja i Myrom. Handlingen kommer löst att baseras på Hilding Bergqvists, 95 år, upplevelser och minnen från när han var barn och firade jul med Selma Lagerlöf.

– Det är helt otroligt att man fick vara med om det här, men på den tiden tyckte vi inte att det var märkvärdigt, säger Hilding Bergqvist.

Författaren Andreas Slätt från Arvika har tidigare bland annat skrivit den uppmärksammade boken ”Berättelsen om Kevinfallet”, men tar sig alltså nu an idyllen på Mårbacka.

– Det ska bli en barnbok med korta berättelser, där Hilding blir huvudpersonen. Utan att säga för mycket så kommer vi även att väva in Nils Holgersson i berättelsen, säger Andreas Slätt.

Hilding levde på Mårbacka

Hilding Bergqvist föddes 1927 och beskriver det som att han fick 13 samtida år tillsammans med Selma Lagerlöf. Hildings far var en av de anställda på Mårbackas jordbruk.

– Mina föräldrar kom hit 1919 och var här till Selma dog 1940. Innan hade de jobbat på andra jordbruk och tyckte att det var som att flytta från misär till himmelriket när de kom hit. Det handlade om den kontakten som de fick med henne, berättar Hilding.

Innan Hilding föddes bodde hans familj i Arbetarbostaden som då var hem åt 17 personer.

– Sedan flyttade min familj till ett torp som Selma ägde, det låg en kilometer från Mårbacka. Selma brukade promenera längst den vägen, så i bland när jag var liten pojk och följde med mamma till affären kunde det hända att vi tog sällskap med henne. Hon hade alltid något att prata om, även med oss barn pratade hon, minns Hilding.

Två gånger om året bjöds alla de anställda med familjer in till Mårbacka, för att fira midsommar och jul med Selma.

– Det finns så många minnen. Det är helt otroligt att man fick vara med om det här, men på den tiden då tyckte vi inte att det var så märkvärdigt. Här var hon arbetsgivare och inte författare i första hand.

Från julfirandet minns Hilding Bergqvist tillbaka på dans kring granen och hur Selma Lagerlöf delade ut julklappar till både vuxna och barn.

– Hon var en underbar människa som brydde sig om sina anställda, säger Hilding Bergqvist.

  • Hilding Bergqvist håller upp en av Marjas illustrationer föreställande honom själv som liten pojke tillsammans med Selma.
    Hilding Bergqvist håller upp en av Marjas illustrationer föreställande honom själv som liten pojke tillsammans med Selma. Foto: Olivia Larsson
  • I den gamla arbetarbostaden på Mårbacka hänger ett fotografi som Marja i Myrom inspirerats av, där Selma tar i hand med Hilding.
    I den gamla arbetarbostaden på Mårbacka hänger ett fotografi som Marja i Myrom inspirerats av, där Selma tar i hand med Hilding. Foto: Olivia Larsson
  • Hilding Bergqvist var 13 år när Selma dog, så han fick flera minnen tillsammans med henne som nu illustrerats av Marja i Myrom.
    Hilding Bergqvist var 13 år när Selma dog, så han fick flera minnen tillsammans med henne som nu illustrerats av Marja i Myrom. Foto: Olivia Larsson

”Ett jätteansvar”

Drivande bakom projektet är Anette Rhudin som har en mångåriga kopplingar till Selma Lagerlöf och Mårbacka, bland annat genom att ha varit ordförande för Mårbackastiftelsen.

– Jag har länge tjatat om att Hildings berättelse ska bli en bok i många år. Tänk en berättelse om att fira jul med Selma Lagerlöf, det är så att Kalle Anka kan slänga sig i väggen, säger Anette Rhudin och ler.

Anette menar att hon länge har funderat på vem som skulle kunna levandegöra Hildings berättelser.

– Sen tänkte jag bara ”Herregud Marja!”, det dök upp från ingenstans, jag stod i charkkön på matbutiken och så ringde jag upp henne, berättar Anette Rhudin.

Marja i Myrom tackade genast ja till vad hon menar är ett hedersuppdrag. Men att Anette ringde upp henne sådär plötsligt var inget hon tycker var märkligt.

– Jag har en sådan där telepati med Selma, det har jag haft i hela mitt liv. Det var samma när han dök upp (Hilding Bergqvist reds. anm), säger Marja.

Marja i Myrom var sedan den som fick in Andreas Slätt i projektet, de arbetar redan nu tillsammans med att skriva Marjas självbiografi som förväntas vara färdig i sommar. Det är även på Slätts förlag som boken kommer att släppas.

– Det här är ett hedersuppdrag för mig. Andreas och jag känner varandra sedan tidigare och vi är trygga med varandra, och det är viktigt för mig när vi skall ro detta i hamn med text och bild. Helheten måste bli perfekt. För Hilding och Selmas skull, berättar Marja i Myrom.

– Det känns som att jag har ett jätteansvar att förmedla Hildings berättelser och det är viktigt att han känner igen sig. Vi ska sitta ned tillsammans så att jag känner att jag kommer riktigt nära hans berättelse, säger Andreas Slätt.

Boken finns redan nu att förhandsbeställa på internet, och man har visioner om att den ska gå att läsa på fler språk än svenska.

– En förhoppning är att boken ska översättas till andra språk. Vi ska jobba stenhårt för det. Det många inte vet är att även om svenskan är ett så litet språk, så är det världens fjärde mest översatta språk. Där den mest översatta boken är Nils Holgersson, säger Anette Rhudin.

  •  ”Ärofyllt att få vara en del av det här projektet”, säger Marja i Myrom.
    ”Ärofyllt att få vara en del av det här projektet”, säger Marja i Myrom. Foto: Olivia Larsson
  • Här visar Anette Rhudin upp en köttkvarn som alla de anställda fick i julklapp under ett av julfirandena.
    Här visar Anette Rhudin upp en köttkvarn som alla de anställda fick i julklapp under ett av julfirandena. Foto: Olivia Larsson

Artikeltaggar

Andreas SlättAnette RhudinLitteraturMårbacka Mårbacka minnesgårdMarja HallstenssonSelma Lagerlöf

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.