Hoppa till huvudinnehållet

Femårigt kontrakt för Allaktivitetshuset: ”Nu ser vi framåt”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
James Montgomery är nöjd med att ha fått till ett femårigt kontrakt för Allaktivitetshuset. ”Det ger oss trygghet och stabilitet”, säger han.
James Montgomery är nöjd med att ha fått till ett femårigt kontrakt för Allaktivitetshuset. ”Det ger oss trygghet och stabilitet”, säger han. Foto: Karina Johansson

Föreningarna som driver Allaktivitetshuset har förhandlat fram ett nytt kontrakt med Sunne kommun.

– Vi fick fem år, med möjlighet till ytterligare tre års förlängning. Det här ger stabilitet och trygghet för oss, säger James Montgomery.

Allaktivitetshuset hade fått en bra start med olika aktiviteter och projekt när coronapandemin slog till. Då blev det stopp på allting.

– Det var inte roligt. Speciellt som vi precis börjat med Ensam hemma-projektet för att bryta ensam hos många äldre, berättar James Montgomery.

Lokalerna har stått oanvända stora delar av 2020 och 2021. Därmed uteblev stor del av inkomsterna och möjligheten att betala hyran till Sunne kommun.

– Det var ett dråpslag för oss att vi måste betala för lokalen när vi inte kunde nyttja den, och vi var ytterst nära en konkurs i augusti/september i år, säger James.

Under en period vacklade de fram och tillbaka. Skulle de lägga ner hela verksamheten eller knyta nävarna och fortsätta? De femton föreningar som hyr in sig, beslutade sig för att gå samman, hjälpas åt och lösa situationen. Och krisen har faktiskt fört bra saker med sig.

– Den har stärkt gemenskapen mellan oss, berättar James.

Man valde att göra nya förhandlingar med kommunen, och lösningen blev att man får dela upp och betala av hyresskulden över en längre period. Samtidigt skrev man ett femårigt hyreskontrakt, med möjlighet till tre års förlängning.

Så lång tid har man inte haft förut.

– Det ger oss en trygghet och stabilitet. Och just nu har vi faktiskt hyfsad ekonomi. Annat positivt är att kommunen ska ordna lokaler åt samtliga föreningar som hyr en del av Allaktivitetshuset, om de skulle säga upp kontraktet med oss.

Nytt kontrakt säkrar verksamheten minst fem år framåt.
Nytt kontrakt säkrar verksamheten minst fem år framåt. Foto: Dan Enwall

Nu ser man framåt och under hösten har viss verksamhet kommit igång, med grupper om färre deltagare. Det finns planer på en IT-grupp där man lär sig att koppla upp digitalt mot familj och vänner, vilket är ett led i arbetet med att bryta ensamhet. Man får också lära sig andra digitala tjänster, och inte minst, lära sig att inte bli lurad på nätet.

Även friskvårdsgruppen, som tränar hos Sunne Kraftsport, har så smått börjat lyfta vikter igen, och Ensam hemma-projektet ska återupptas.

Men man har ett problem; corona-pandemin.

– Vi vet inte hur mycket vi ska våga starta eller hur många deltagare vi kan vara, så vi provar oss fram så försiktigt, säger James.

Ett annat stort projekt är att minska uppvärmningskostnaden, som tidigare legat på cirka 170 000 kronor. Detta har man nu fått bättre förutsättningar för.

– Förut var det en procentuell fördelning, där vi betalade 75 procent av uppvärmningskostnaderna medan kommunen stod för 25 procent för gympahallen. Nu är det uppdelat så vi kommer att betala den faktiska kostnaden för den del vi hyr. Kommunens tekniker har räknat åt oss och kommit fram till att om vi tilläggsisolerar fönstren och sänker värmen till femton grader när vi inte använder lokalerna, kommer vi kunna spara upp till femton procent.

För att snabbt kunna värma upp lokalerna igen, ska man ragga sponsorer till inköp av värmepumpar.

Även från kommunens sida är man positiv till en fortsättning för Allaktivitetshuset.

– Det här är ett ärende vi har haft mycket diskussioner kring längs vägen. Med ett femårigt nyttjanderättsavtal faller mycket på plats. Det känns väldigt bra med en långsiktig lösning eftersom verksamheten i Allaktivitetshuset fyller ett stort behov, säger kommunalrådet Tobias Eriksson (S).

Artikeltaggar

AllaktivitetshusetCoronavirusetITjames montgomeryNyheterSunneSunne Kraftsport

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.