Hoppa till huvudinnehållet

Statistiken visar: Fler äldre per arbetsför Sunnebo

Publicerad:

Det bor allt fler äldre per arbetsför invånare i Sunne, visar färsk statistik från SCB.

I Sunne kommun bor 3 360 personer som är 65 år eller äldre. Antalet invånare i åldrarna mellan 20 och 64 uppgår till 7 190.

Knappt hälften av Sunnes invånarna har alltså passerat arbetsför ålder. Per 100 invånare i arbetsför ålder går det 47 invånare i pensionsålder. Försörjningskvoten blir därmed just 47 och innebär en ökning från år 2000 då kommunens motsvarande siffra var 40.

– Försörjningskvoten från äldre har alltså stigit i Sunne. När försörjningskvoten stiger betyder det att färre personer ska finansiera välfärden för fler. Kommunen följer därmed utvecklingen i riket. Sedan millennieskiftet har vi blivit färre personer i arbetsför ålder i relation till antalet äldre i Sverige, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB i ett pressmeddelande.

Utvecklingen är på inget sätt unik för Sunne, samma trend gäller för Värmlands övriga kommuner och Sverige i stort.

– På en del håll drivs utvecklingen av stor inflyttning av äldre som nyligen gått i pension eller håller på att avsluta sitt yrkesverksamma liv. Andra kommuner får en ökad obalans när unga vuxna flyttar ut, säger Lena Lundkvist.

Sunnes kvot på 47 kan jämföras med Värmlands på 44 samt rikets på 36.

– Sunne har därmed en ganska typisk försörjningskvot från äldre bland kommunerna i länet, säger Lena Lundkvist.

Artikeltaggar

ArbeteSCBSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.