Insändarsvar: Insatserna måste vara analyserade

Insändare
PUBLICERAD:
”Det är polisens ansvar att se till att ordningen upprätthålls i kommunen och det är i första hand dit ni borde rikta er uppmaning”, svarar kommunalråden Kristina Lundberg (C) och Tobias Eriksson (S) Moderaternas Henrik Frykberger, Åsa Waldenström och Anton Bengtsson.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svar till Henrik Frykberger, Åsa Waldenström och Anton Bengtsson.

Vi, liksom ni, anser att våra medborgares trygghet är en i allra högsta grad prioriterad fråga och självklart ska vi kunna känna oss trygga, inte bara i centrum, utan i alla delar av kommunen.

Därför arbetar vi strategiskt och långsiktigt med just trygghetsfrågor, bland annat genom vårt trygghetsråd tillsammans med polisen som även Henrik Frykberger är en del av. Det hade varit utmärkt om denna frågeställning lyfts i det forumet senast vi hade möte, den 10 november.

Det är polisens ansvar att se till att ordningen upprätthålls i kommunen och det är i första hand dit ni borde rikta er uppmaning. Senaste året har vi arbetat intensivt med polisen och har en mycket bra dialog. Det är den bästa förutsättningen för att de åtgärder som vi sätter in ger bäst effekt och samtidigt se till att vi inte tar över nån annans ansvar.

Ledarskap tycker vi är att fatta genomtänkta beslut där både budget, analys av konsekvenser och samverkan med relevanta funktioner ligger som underlag för besluten.

Vi uppskattar att vi, efter diskussion på kommunstyrelsen i tisdags, kunde enas i att förvaltningen får i uppdrag att just göra den analysen innan exakta åtgärder beslutas. Och då i samråd med polisen, fastighetsbolaget (som redan gör delar av det ni kräver) och även andra privata fastighetsägare. Om vi tillsätter väktare enbart vid våra egna fastigheter enligt ert förslag, då vet vi av erfarenhet att det vi gör är att flytta på problemet från en plats till en annan. Därför måste åtgärder noggrant utredas så att vi inte bara skapar problem för våra privata fastighetsägare som inte alls är lika resursstarka som en kommun eller kommunalt fastighetsbolag.

Vi skulle kunna använda hela den kommunala budgeten för att täcka resursbrist hos både Trafikverket, Region Värmland, Polisen och andra aktörer. Men då står vi utan medel för våra egna ansvarsområden; skola, vård och omsorg. Det är en viktig princip att vi i första hand ska stå för det vi ansvarar för och det är en inställning som vi tidigare delat med Moderaterna.

Visst gör vi andra insatser och det ska vi fortsätta med, även på detta område. Men insatserna måste vara analyserade så att vi inte riskerar kostsamma insatser som i slutänden inte kommer tillrätta med problemen.

Att ställa sig upp och kräva insatser utan en genomgående analys innan är inte det sätt på vilket vi önskar fatta beslut eller leda kommunen.

Kristina Lundberg, (C), kommunstyrelsens ordförande

Tobias Eriksson, (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.