Hoppa till huvudinnehållet

Efter inbrottsvågen i Västra Ämtervik: ”För många egna initiativ”

Publicerad:

Inbrottsvågen över norra Värmland gick även via Västra Ämtervik.

Engagemanget bland de boende på orten är nu stort för att hålla koll på oönskade besökare genom grannsamverkan.

– Viljan är guld värd, säger polisen och ortsbon Stefan Wickberg.

Stefan Wickberg är boende på orten och en av medlemmarna i Facebookgruppen med namnet ”Västra Ämtervik med omnejd!”.

Det är där som många personer drivit på frågan om grannsamverkan sedan antalet inbrott ökat i trakten.

Det är också där som Stefan Wickberg nyligen skrev ett inlägg där han välkomnade engagemanget och samtidigt manade till samordning och organisation för det nya initiativet bland Västra Ämterviksborna.

– I och med inbrottsvågen har intresset för var och en att själv göra något kommit igång. Jag bor i Västra Ämtervik där alla vet vem jag är och i och med att jag har 40 års erfarenhet som polis bakom mig faller luppen snabbt på mig, säger Stefan Wickberg, apropå att han antagit en rådgivande och vägledande roll i planeringen.

Står utanför

Han är alltjämt aktiv som polis.

– Jag vill vara noga med att jag själv står utanför det här och kan börja engagera mig först när jag går i pension eftersom att det kan bli en intressekonflikt med mitt jobb.

Stefan Wickberg arbetar som polis och har kollegor som jobbat med grannsamverkan. ”Jag har snott lite idéer från dem”, säger han.
Stefan Wickberg arbetar som polis och har kollegor som jobbat med grannsamverkan. ”Jag har snott lite idéer från dem”, säger han. Foto: Pressbild (Polisen.se)

Stefan Wickberg kände senare att det blev läge att kliva in i Facebookdiskussionen.

– Saker och ting måste göras rätt. När det spårade åt för många håll i Facebooktråden fick jag kliva in. Jag håller mig utanför, men kan inte låta bli att hjälpa till på vägen, säger han.

Och fortsätter:

– Vilja och engagemang är guld värt och ska alltid försöka fångas upp. I det här fallet är det för många med egna initiativ och det är inte riktigt bra. Arbetet behöver likriktas, organiseras och det krävs kunskap om vad man kan och inte kan göra. Det ska göras utifrån de ramar som ges av polisen.

”Får se vad som kommer ur tratten”

Hur grannsamverkan ska te sig i praktiken återstår att se.

– Än så länge är det mycket idéer och åsikter. Vi får se vad som kommer ur tratten. Sedan beror det lite på hur mycket invånarna engagerar sig också.

Stefan Wickberg pekar på att det finns en inneboende styrka bland de boende på landet när det kommer till frågor likt dessa.

– På landsbygden är det glest mellan polispatrullerna, ibland till och med väldigt glest. Däremot vägs det i hög grad upp av ett ansvarstagande gentemot varandra. Anonymiteten som kan finnas i storstäder finns inte här. De fördelarna får vi se till att utnyttja genom att hjälpas åt och ta ett gemensamt ansvar för varandra.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrannsamverkanStefan WickbergVästra Ämtervik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.