Hoppa till huvudinnehållet

Ljus och tomtar när det blev jul på Ramhea

Publicerad:
Julmarknad Mallbacken
Julmarknad Mallbacken Foto: Kristina Green

I år arrangerade Mallbackens Byalag sin julmarknad vid Ramhea med ljus och stämning. Besökarna trivdes i vimlet, tittade in i nya härbret och värmde sig med rykande varm glögg.

Byalaget har arrangerat julmarknad sedan början av 1990-talet. Först vid Rinnebäcken, sedan vid gamla skolan i många år och nu vid Majas stuga vid Ramhea.

– Det har blivit en hel del år med julmarknaden, vi är många som hjälper till och ordnar, alla med det de orkar. Så när skolan såldes fick vi se oss om efter en ny plats att vara på. Vi har Majas stuga som byalaget fått donerat till sig 1988, så vi bestämde oss för att ha julmarknaden här. Stugan är renoverad och vi har dragit in vatten och avlopp, så vi kan ha servering. Vi har även tagit ned träd och ordnat med flera parkeringsmöjligheter,, säger Gunilla Eriksson, Byalaget.

Julpyntat i härbret

Härbret hann precis bli färdigt till julmarknaden.
Härbret hann precis bli färdigt till julmarknaden. Foto: Kristina Green

En ny byggnad har kommit till på gården, ett härbre, som hann att bli färdigt till marknaden. Inomhus lyste ljusstakar och takkronor upp rummet och här satt tomten och myste.

– Vi fick härbret av Lysviks församling för ett antal år sedan, monterade ner det och nu fick vi det precis färdigt, vilket vi är glada för. Vi håller också på att bygga ett förråd härintill.

Tomten myser vid bordet.
Tomten myser vid bordet. Foto: Kristina Green

Marschaller kantade vägen

Ljus, marschaller och dekorationer kantade vägen upp till marknadsplatsen. Upp på toppen stod Gunde Jansson och välkomnade besökare med varm glögg och pepparkakor.

– Det kan vara gott med något varmt när man ska vara utomhus, menade Gunde och slevade upp glögg på löpande band.

Utemarknad

Premiären för jul på Ramhea blev lyckad.
Premiären för jul på Ramhea blev lyckad. Foto: Kristina Green

Säljarna höll till utomhus, delvis under tak. Eldkorgar var utplacerade och lyste upp i novembermörkret.

– Stugan är för liten för arrangemang, så vi får vara ute. Men det går fint, säljarna är utplacerade på den gamla dansbanan. Förr hölls bland annat Fernandoz-festerna här, då var det drygt 1000 personer på dansen och nu har vi julmarknad här, vilket är trevligt, säger Gunilla.

Åke Eriksson serverade grillad snickarkorv.
Åke Eriksson serverade grillad snickarkorv. Foto: Kristina Green
Tomtar i olika storlekar och material fanns till försäljning.
Tomtar i olika storlekar och material fanns till försäljning. Foto: Kristina Green

Utbudet bjöd bland annat på granristomtar, kransar, julpynt, inredning samt bakade verk. Klart det fanns tomtar olika storlekar och tekniker också!

Mingel

Anders Danielsson och Anette Sätherberg köpte en ny trasmatta och hade tur i lotteriet. Gunde Jansson serverade varm glögg under eftermiddagen.
Anders Danielsson och Anette Sätherberg köpte en ny trasmatta och hade tur i lotteriet. Gunde Jansson serverade varm glögg under eftermiddagen. Foto: Kristina Green

Anette Sätherberg och Anders Danielsson passade på att ta sig en promenad till Ramhea.

– Det är jättekul med julmarknader och trevligt att besöka en lokal marknad, vi har duktiga hantverkare här. Det är mysigt och man stannar till och får sig en pratstund, säger Anette och Anders som hade shoppat en ny trasmatta.

Andreas Cassåsen provade turen i lotteriet med sonen Olliwer.
Andreas Cassåsen provade turen i lotteriet med sonen Olliwer. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

JulMallbackenNyheterSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.