Hoppa till huvudinnehållet

Miljonregn över ungdomsidrotten i Värmland - här är klubben som får mest

Publicerad:
Mallbacken får mest pengar i Sunne kommun, följt av IFK Sunne och Sunne IK.
Mallbacken får mest pengar i Sunne kommun, följt av IFK Sunne och Sunne IK.

Svenska spel har delat ut 1,3 miljoner till ungdomsidrotten i Värmlands län, genom initiativet Gräsroten.

FB har sammanställt hur mycket alla föreningar får runt om i kommunen.

Mallbackens IF är de stora vinnarna - de får mest av alla i länet.

Under pandemin är det fler av Svenska Spels kunder än någonsin som själva valt vilka föreningar som ska få del av pengarna genom initiativet Gräsroten. Trenden visar också att allt fler väljer att stötta mindre föreningar utanför de tre storstadsregionerna.

Totalt har 9043 föreningar i 21 län fått ta del av 40 miljoner kronor genom Svenska Spels initiativ för ungdomsidrott, Gräsroten, under perioden för 2021.

Trenden visar att allt fler väljer föreningar utanför de tre storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö. Ökningen under 2021 är nio procent jämfört med 2017. Och även om fotboll och ishockey är de två mest valda idrotterna av totalt är det 8930 föreningar i hela landet inom total 74 olika idrotter som får ta del av pengarna. I år är padel och islandshäst två nya idrotter på listan.

Även i Värmlands län är det fotboll som ligger i topp. Men man hittar också idrotter som ishockey och innebandy i toppen på listan över totalt 372 valda föreningar i länet.

Det är nionde året i rad som Svenska Spel delar ut mångmiljonbelopp till ungdomsidrotten i Sverige genom Gräsroten.

Patrik Hofbauer, VD och koncernchef Svenska Spel:

“Svensk ungdomsidrott har drabbats hårt av pandemin. Många föreningar har gått på sparlåga vilket bidragit till förlorade medlemmar och ökat stillasittande bland unga. Det krävs krafttag för att vända utvecklingen och självklart vill Svenska Spel som en engagerad idrottssponsor och en positiv kraft i samhället vara med och bidra. Att tillsammans med våra kunder kunna bidra med 40 miljoner kronor till ungdomsidrotten känns väldigt bra”.

Daniel Berglind, docent vid institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet:

“Vi har forskningsunderlag som tydligt visar hur minskad aktivitet bland ungdomar får negativa effekter på hälsan senare i livet. Stillasittandet är en allvarlig negativ trend som pågått under flera år, men som accelererat kraftigt under pandemin. Men dessutom är skillnaderna stora mellan städer och landsbygd och mellan socioekonomiska grupper. Fler åtgärder och mer stöd åt idrottsföreningar för att få fler barn och unga i rörelse är viktigt för att få till en positiv förändring. Annars är jag rädd att vi nu kommer se en hel generation som på grund av pandemin kommer att tvingas uppleva mätbar negativ folkhälsa senare i livet.

De får mest i Sunne kommun

Mallbacken - 47 774

IFK Sunne - 11 763

Sunne IK - 6 409

Ämterviks FF - 5 572

Sunne RF - 5 460

Lysviks IF - 5 397

Gräsmark GOIF - 2 481

Gettjärns IF - 2 444

Rottneros IK - 2 327

Bäckalunds IF - 1 998

Bjälveruds IK - 1 952

Sunne GK - 1 709

Sunne IBK - 1 576

IK Fryken - 1 468

KFUM Sunne BBK - 1 440

Brandsbols SK - 1 405

Sunne SLF - 1 372

Sunne BK - 1 331

Sunne FK - 1 298

IFK Sunne FIK - 1 273

Sunne MX Klubb - 1 226

IS Emtarna - 1 214

Gräsmarks SkF - 1 171

Sunne SK - 1 094

Sunne TK - 1 025

Artikeltaggar

Ämterviks FFBäckalunds IFBrandsbols SKGettjärns IFIFK SunneIFK Sunne friidrottIK FrykenIS EmtarnaLysviks IF herrMallbackens IFRottneros IKSportSunneSunne BasketSunne GKSunne IBKSunne IKSunne ryttarföreningSunne SLFSvenska spel

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.