Hoppa till huvudinnehållet

Oro vid Rottneros bruk över höga elpriserna: ”Svårt att planera”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Elpriserna har stigit kraftigt under hösten och Rottneros bruk gillar inte utvecklingen. Pressbild.
Elpriserna har stigit kraftigt under hösten och Rottneros bruk gillar inte utvecklingen. Pressbild. Foto: Rottneros bruk

Det är just nu ovanligt höga elpriser i Sverige. I södra delar av landet till och med rekordhögt.

De stigande elpriserna har väckt många reaktioner, inte minst bland företagare.

Vid Rottneros bruk ser man kritiskt på utvecklingen.

– Vi kan inte planera långsiktigt när priserna ser ut som de gör, säger Lennart Eberleh, vd.

Rottneros består bland annat av två pappersmassabruk; ett mekaniskt och ett kemiskt. Den mekaniska metoden återfinns på bruket i Sunne och används för att tillverka pappersmassa för bland annat kartongtillverkning. Stora flöden av el är en förutsättning, därför är de stigande elpriserna efter sommaren ett bekymmer.

– El är en väsentlig del i vår verksamhet. Vi förbrukar 270 gigawattimmar per år. Om det kostar en krona i stället för 50 öre så dubbleras ju kostnaden för elen, och då blir det ganska stora pengar, säger Lennart Eberleh.

Global konkurrens

Konkurrensen kan bli förödande om elpriserna är för höga.

– Konsekvensen blir att vi måste ta med detta i beaktande i lönsamhetsberäkningen av våra investeringar, för att säkra att vi har tillgång till el till en rimlig kostnad. Alltihop handlar om att vi ska vara konkurrenskraftiga eftersom vi jobbar på en global marknad.

Lennart Eberleh, vd, menar att ovissheten kring elkostnaderna gör att det är svårt att satsa långsiktigt.
Lennart Eberleh, vd, menar att ovissheten kring elkostnaderna gör att det är svårt att satsa långsiktigt. Foto: Daniel Olausson

Det är också svårt att satsa framåt när situationen kring elpriserna ser ut som den gör, med den ovisshet den medför.

– I och med våra kundrelationer behöver vi en långsiktighet så att vi kan planera, både för våra kunder och investeringar.

– Vi har elterminer som sträcker sig fyra år framåt i tiden och känner att vi har en trygghet i det. Men det är ett finansiellt instrument som vi har tagit själv. Jag skulle vilja att Sverige ska vara ett industriland där man kan säkerställa att det finns förutsättningar att kunna bedriva industriell verksamhet. Framförallt ute på landsbygden, vi är där våra råvaror och medarbetare finns.

”Något måste hända”

Färska siffror från Svenskt Näringslivs nationella företagarpanel visar att sju av tio företag känner lågt eller inget förtroende för den nuvarande energipolitiken.

– Något måste hända men uppenbarligen gör det inte det. Man hör energiministern uttala sig i tv att det inte är något problem, då kan man ju dra sina slutsatser om man jämför med hur industrin ser på situationen.

Trots den växande oron och kritiken försöker han se ljust på framtiden.

– Jag är en optimist, vi får hoppas på det bästa. Kanske kan det här bli en väckarklocka, där de inser att så här kan det bli om vi inte tar vårt förnuft till fånga och börjar agera, säger Lennart Eberleh.

Artikeltaggar

Lennart EberlehNäringslivRottnerosRottneros bruk

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.