Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: En olaglig skenrättegång och juridisk nullitet

Publicerad:
”Sunne kommunfullmäktiges beslut att förklara misstroende mot tre före detta styrelseledamöter i Sunne Fastighets AB är en juridisk och politisk nullitet”, enligt Björn Gillberg (HS).
”Sunne kommunfullmäktiges beslut att förklara misstroende mot tre före detta styrelseledamöter i Sunne Fastighets AB är en juridisk och politisk nullitet”, enligt Björn Gillberg (HS). Foto: Dan Enwall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så har då den 11 oktober Sunne kommunfullmäktige, det vill säga 22 av 40 närvarande ledamöter, under uppmärksammade former beslutat att förklara misstroende mot tre före detta styrelseledamöter i Sunne Fastighets AB. De 22 rösterna kom från Centerns, Liberalernas och Socialdemokraternas ledamöter.

Nu saknas i kommunallagen stöd för ett sådant beslut. Begreppet misstroendevotum existerar endast enligt regeringsformen och kan endast användas av riksdagen för att avsätta ministrar inklusive statsministern. Fullmäktiges beslut saknar sålunda laglig grund och är därför en juridisk och politisk nullitet.

Även om misstroendevotum hade varit möjligt enligt kommunallagen, så hade misstroende likväl ej kunnat beslutas. Detta eftersom de tre styrelseledamöterna hade lämnat fastighetsbolagets styrelse före kommunfullmäktiges möte. Det ligger i sakens natur att misstroende skall föregå ett eventuellt entledigande.

Omröstningen om misstroende var med andra ord ett spel för gallerierna, där de anklagade dessutom inte fick yttra sig, allt under det att anklagelser riktades mot dem. Kommunfullmäktiges ordförande motiverade detta med, att de anklagade var jäviga. Visst var de jäviga, såtillvida att de inte kunde tillåtas deltaga i omröstningen. Men ordföranden hade mycket väl kunnat låta dem försvara sig. Men vad som då hade framkommit passar nog inte Centern och Socialdemokraterna. Därom återkommer jag i ett inlägg om det så kallade vd-avtalet.

Björn O. Gillberg

Hela Sunne

Artikeltaggar

Björn GillbergInsändareSunneSunne Fastighets ABSunne kommun