Debatt: Kriminaliteten måste bekämpas i hela Värmland

Debatt
PUBLICERAD:
"Staten är skyldig att upprätthålla lag och ordning i hela landet, och bekämpa kriminaliteten på alla platser och i alla dess former.”
Foto: Anders Wiklund/TT
För oss, som principfast värnar liv, frihet och äganderätt, är kampen mot kriminalitet en av vår tids viktigaste frågor. Staten är skyldig att upprätthålla lag och ordning i hela landet, och bekämpa kriminaliteten på alla platser och i alla dess former.

I många städer och tätorter har gäng och organiserad brottslighet kopplat ett grepp om kvarter och stadsdelar. Karlstad har den senaste månaden utsatts för ett flertal skottlossningar, skadegörelser och våldsbrott. Vi vill att polisen ska kunna säkra bevis på fler sätt än idag, exempelvis genom hemliga tvångsmedel, och att det ska bli lättare för polisen att sätta upp övervakningskameror i brottsutsatta områden. De synnerligen grova vapenbrotten måste bestraffas hårdare och antalet poliser bli många fler. Eftersom brottskarriärer sällan inleds med grova brott, vill vi ge polisen resurser att kunna beivra även småbrott som snatteri och skadegörelse. Fler synliga poliser med ökade resurser är en absolut förutsättning för att genomföra detta. Du ska känna till vilka som är dina lokala poliser – och veta att de kommer när du behöver dem.

Stöldligor som systematiskt stjäl och gör inbrott blir allt vanligare, framför allt på landsbygden. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att endast fyra procent av bostadsinbrotten klaras upp, trots att bevis finns i betydligt fler fall. Om en lantbrukare i Bograngen skjuter en varg i fårhagen kommer två polisbilar. Om samme lantbrukare utsätts för inbrott i uthuset skrivs ärendet av direkt. Detta är ett svek mot samhällskontraktet och alla medborgare utanför tullarna. Många är oroliga och upplever att stölder och liknande brott inte tas på allvar. Det vill vi ändra på genom att införa en ny brottsrubricering för systematiska stölder med fängelse som minimistraff. Straffrabatten för den som döms för fler brott bör också ändras. Idag kan en person slippa straff för ett brott om ytterligare ett eller fler brott har begåtts, något som sänder fel signaler.

Vi kan heller inte tolerera att jägare, lantbrukare och djurproducenter utsätts för brott. I förlängningen hotar våldsbejakande djurrättsaktivism vår framtida livsmedelsförsörjning, det fria företagandet och vår demokrati. Lagen kring trakasserier på privat mark måste ge kännbara straff, och staten måste stoppa utbetalningen av offentliga medel till våldsbejakande organisationer.

Ett av våra allvarligaste samhällsproblem är våld i nära relationer, vilket också är en av våra största jämställdhetsfrågor. Målet ska självklart vara att ingen ska behöva vara rädd för någon som man är eller har varit tillsammans med. Det är oacceptabelt att tusentals kvinnor inte kan känna sig trygga i sina egna hem. Sverige bör kriminalisera kontrollerande beteende, och vi bör skärpa straffen för våld i nära relationer. Vi bör förbättra vittnesskyddet så fler vågar anmäla, samt öka kunskapen hos till exempel vårdpersonal, om våld i nära relationer. Sverige bör även införa elektronisk fotboja vid kontaktförbud.

Upprätthållandet av lag och ordning i hela landet är en förutsättning för förtroende mellan folk och stat. Centerpartiet är redo att tillsammans med såväl borgerliga som rödgröna riksdagspartier verka för en lagstiftning och polismyndighet som förmår skydda liv, frihet och egendom var du än bor och lever.

Daniel Bäckström (C), riksdagsledamot Värmland

Anna Lena Carlsson (C), distriktsordförande Värmland

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.