Hoppa till huvudinnehållet

Livsviktig insats om psykisk livräddning

Publicerad:
Marie Niljung kommer till Sunne den 19 oktober för att föreläsa om psykisk ohälsa och psykologiska olycksfall.
Marie Niljung kommer till Sunne den 19 oktober för att föreläsa om psykisk ohälsa och psykologiska olycksfall. Foto: Sofia Röjder

– Vi måste våga fråga, våga lyssna och våga agera när det handlar om psykisk ohälsa, säger Marie Niljung som kommer till Sunne den 19 oktober för att föreläsa i två omgångar för gymnasieelever, föreningar, allmänhet och näringsliv.

Föreläsningarna är ett initiativ från Fryksdalens Sparbank som tillsammans med RF Sisu Värmland, Sunne kommun och Företagarna i Sunne vill göra en insats för att förhindra psykologiska olycksfall.

– Vi behöver krossa myterna som finns kring självmord, eller psykologiska olycksfall som jag föredrar att säga före både suicid och självmord. Kunskap och mod behövs för att vi tillsammans kan förhindra att människor försöker eller tar sitt liv, säger Marie Niljung.

Marie är utbildad personalvetare och har egen erfarenhet av suicid och har sedan 2014 arbetat med suicidprevention, både som volontär och anställd vid Suicide Zero och nu inom egna företag. Marie är också författare till boken Hellre arg än död samt medförfattare till antologin När mammor dör.

– Som lokal sparbank har vi ett större uppdrag än bara vara bank. Vi vill med de här föreläsningarna öka kunskapen och ge verktyg till de som deltar kring den här livsviktiga frågan, säger Urban Rohdin tf vd på Fryksdalens Sparbank.

Artikeltaggar

FamiljFryksdalens sparbankMarie NiljungSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.