Insändare: Vilka bjuder in de unga i den politiska värmen?

Insändare
PUBLICERAD:
Vilka partier i Sunne bjuder in de unga i den politiska värmen? frågar sig sign. Arg ungdom.
Foto: Håkan Strandman
De oroligheter som just nu pågår inom Sunne kommun och Sunne fastighets AB, är en karusell som aldrig verkar ta slut.

SFAB har drabbats av en inre strid mellan flera parter. De anställda, vd:n, styrelsen samt kommunstyrelsen med Kristina Lundberg (C) i spetsen. Många har likt mig tolkat det som att rabaldret kring SFAB dragit i gång sedan Lundberg blev kommunstyrelsens ordförande.

Den 4 augusti 2020 avgår Gunilla Ingemyr (C) som kommunstyrelsens ordförande. Då föreslås Kristina Lundberg som ny ordförande. Hon är inte medlem i C vid tillfället, ändå ser partiet henne som mest kompetent.

Den 22 september 2020 avgår Anders Svensson som vd för för det kommunalt ägda SFAB. Han ansåg sig misstrodd efter att ägarrepresentanten Lundberg velat delta när man skulle förhandla med ett städbolag, en förhandling som enligt Svensson borde föras av SFAB:s vd.

Under september 2021 kommer det till allmänhetens kännedom att SFAB:s styrelse med minsta antal ledamöter beslutat om ett rekordhögt avgångsvederlag för vd Perra Hermansson. Beloppet, 3,9 miljoner kronor, skulle i stället kunna gå till att anställa minst 10 undersköterskor.

Tilliten för de styrelseledamöterna är låg. Anette Sätherberg utesluts ur Socialdemokraterna.

I början av oktober 2021 får vd:n Perra Hermansson sparken, och nya styrelsen bestrider hans avgångsvederlag. Hur man nu ska ändra på det, om det är juridiskt godkänt. Henrik Lagerlöf och Anette Sätherberg lämnar styrelsen.

Det är en sammanfattning av rabaldret inom kommunen.

Var finns tilliten till någon överhuvudtaget inom politiken på kommunal nivå? Tyckte de styrelseledamöter som beslutade om ett skyhögt avgångsvederlag att det var bra prioriterat? Åtminstone två miljoner kunde ha lagts på bättre skola och äldrevård, eller?

Jag är en ungdom, politiskt aktiv sådan. Jag både tror och vet att tilliten från oss unga är låg gentemot er styrande i kommunen. När det ena stunden är brist på undersköterskor i äldrevården (inklusive hemtjänst) och lärarna på skolorna är få, när skolorganisationen skulle göras om sade fyra rektorer upp sig. Då väljer styrelsen för SFAB (politiskt aktiva) att besluta om ett avgångsvederlag på 3,9 miljoner! Befängt, om du frågar mig.

Men hur ska vi unga bli aktiva inom kommunpolitiken om inga är villiga att bjuda in oss? Inte ett enda besök på skolorna där ni berättar hur Sunne ska bli bättre för oss ungdomar. Hur ska vi då få påverka det cementerade läget i Sunnepolitiken?

Varken M, KD, SD, V, L, HS, S eller MP har bjudit in oss in den politiska värmen. Undantaget är Kristina Lundberg som flertalet gånger bjudit i alla, inklusive ungdomar, till Centerns möten. Trots sin korta tid inom partipolitiken i Sunne är det hon som tar sitt ansvar och bjuder in. Ni andra åtta partier i Sunne har en läxa att lära.

För landsbygdens överlevnad, för ungdomar och för äldres skull, skolorna och företagen.

Arg ungdom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.