Hoppa till huvudinnehållet

IFK nära ta över motionscentret: ”Vi vill kastbyta med Sunne kommun”

Publicerad:
Kjell Axelsson, IFK Sunne, berättar att man närmar sig en lösning angående Kolsnäs motionscenter.
Kjell Axelsson, IFK Sunne, berättar att man närmar sig en lösning angående Kolsnäs motionscenter.

Diskussionerna kring Kolsnäs motionscenter har landat i att IFK Sunne säger ja till att byta Kolsvik mot Kolsnäs motioncenter.

– Nästa steg är att förhandla fram ett avtal gällande bland annat användning av planerna, berättar Kjell Axelsson, IFK Sunne.

Diskussionerna mellan IFK Sunne och Sunne kommun har pågått det senaste året och nu har Svefa värderat både Kolsvik och motionscentret. Kjell Axelsson IFK Sunne, berättar att prislappen på Kolsvik är satt till 1,2 miljoner kronor och att motionscentret är värderat till ungefär 100 000 kronor högre. När värderingen var klar, hade IFK Sunne ett medlemsmöte där det enhälligt röstades ja till att köpa Kolsnäs motioncenter, exklusive Sunne SLF:s del av byggnaden.

– Vi vill i stort sett kastbyta med kommunen, säger han.

Kolsvik har funnits sedan 1930-40-talet, och Kjell Axelsson förstår om det kommer att sticka i ögonen på en del om klubben gör sig av med sin arena.

– Det bästa vore ju att vara kvar, men då måste vi utöka grönytorna och det går inte. Vi är instängda där. Dessutom är Kolsvik ganska nerslitet och om vi ska stanna, behöver vi investera ett par miljoner inom 4-5 år.

Kolsvik är värderat till 1,2 miljoner kronor.
Kolsvik är värderat till 1,2 miljoner kronor. Foto: "BENGT KRÖNSTRÖM"

Därför blir nästa steg att förhandla fram ett avtal med kommunen.

– Vi är tvungna att göra ett arrendeavtal för att säkerställa framtida tillgång till fotbollsplanerna, samt att vi ska kunna utöka lokalen om det behövs. Nu väntar vi på att kommunen ska återkomma med ett datum då vi kan sätta oss och diskutera, berättar Kjell Axelsson.

Vilka är fördelarna med denna förändring?

– Det ger oss möjlighet att bedriva en verksamhet som är öppen för allmänheten med bland annat bastu och fik. Men den stora vinsten, och det som lockar oss allra mest, är att kunna ha all verksamhet på ett ställe. Som det är idag, träffas aldrig seniorlagen och ungdomslagen då de tränar på olika ställen. En annan fördel är att det finns sex omklädningsrum där. På Kolsvik finns bara två.

Naturligtvis finns också nackdelar med en flytt.

– Vi får en gräsyta mindre att träna på då Kolsvik försvinner. Så på sikt är en önskan att få använda andra grönytor vid Kolsnäs till träning, och en annan är att få tillgång till grusplanen som idag tillhör campingen. Visionen är att göra om den till konstgräsplan, då underlaget är bra och det redan finns belysningsstolpar.

Vilka förändringar behöver ni göra vid en flytt?

– Vi måste få till en gemytlig matcharena med någon form av inramning med staket, läktare och kiosk. Sedan behöver vi även göra om inne på motionscentret, med ny tvättstuga och liknande. Vi räknar på en investering på cirka en halv miljon kronor de närmaste 2-3 åren.

Kultur- och näringslivschef Per Branzén svarar på frågan varför kommunen är villig att ta över Kolsvik.

– Vi tror att det är bra för hela kommunen om IFK Sunne flyttar sin verksamhet helt till Kolsnäs. Samtidigt ser vi att Kolsvik har ett läge som vi kan göra något bra av på sikt. Bostäder är en möjlighet, bara man bygger trettio meter från järnvägen. Det är kravet i dag. Men de besluten tas i en politisk process, berättar Per Branzén.

Artikeltaggar

IFK SunneKjell AxelssonKolsnäs motionscentrumNyheterPer BranzénSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.