Svenske Björn Andrésen kallades världens vackraste pojke när han fick en filmroll i en internationell storsuccé. 50 år senare summeras hans allt annat än glamorösa liv i en ny dokumentär.
Värmländska konstnären Karin Broos fångades av hans öde –och har skapat målningen som blir filmaffischen.
Hon har en inbjudan till måndagens vip-premiär i Stockholm, men är inte säker på om det blir någon resa dit. Den röda mattans lockelse får hård konkurrens av en stundande händelse hemma i Östra Ämtervik.
Hunden Sally är höggravid och väntas valpa inom kort, men hoppar vigt upp och sätter sig tillrätta i den besökande reporterns knä.
Tryggheten och stillheten på verandan hemma hos paret Broos i Smedsby utanför Sunne står i skarp kontrast till den livsresa som skildras i Kristina Lindströms och Kristian Petris film.
Hårt liv efter succén
50 år efter världspremiären på Luchino Viscontis film Döden i Venedig, berättar de om svenske Björn Andrésen, som spelade den vackre Tadzio i den internationella filmsuccén.
Stjärnregissören Visconti hävdade att Björn var världens vackraste pojke, men det epitet bar ingen lycka med sig.
– Man har ju alltid undrat hur det gick för honom sen, för man hörde ju ingenting mer om honom, utan det var bara precis då, säger Karin Broos.
I den nya filmen är det Björn Andrésen själv som skildras. Idag bor han i Stockholm och har haft ett hårt liv.
Att den vackra unge mannen fick åka världen runt och hyllades stort efter filmen gav honom inte ett lyckligare liv, tvärtom. I intervjuer har Björn Andrésen sagt att filmrollen förstörde hans liv.
Han var mycket ung och stod inte pall för den stora berömmelsens baksidor. Eller som det står i filmbolagets informationstext om dokumentären: hans ”liv kom att bli en osannolik resa genom strålande ljus och bottenlöst mörker”.
”En film om skönhetens pris” står det också.
Kände för uppdraget
Karin Broos blev glad när hon fick frågan om att göra målningen till den svenska filmaffischen.
– Jag kände för det. Jag kom så väl ihåg filmen och hade hört en intervju med honom på radion, säger hon.
Vad fångade dig i hans berättelse?
– Det där sorgliga i när någon blir så där manipulerad och duperad, någon som inte alls är lämpad för det livet heller. Han blir utnyttjad och blev förstörd av det där, säger hon.
I porträttet till affischen fångar hon människoödet. Det är den unge, vackre pojken hon skildrar, men hon har också fångat det sorgsna draget.
– Jag har bara fokuserat på honom som person och hans sårbarhet och att han är en väldigt känslig person. Det var egentligen bara det jag tänkte på.
Rosad utomlands
Filmen har redan visats internationellt:
– Den har visats utomlands och har fått fantastiska recensioner i The Guardian och i New York också, berättar Karin Broos.
Nu är det dags för den svenska premiären. Den 15 oktober går den upp på biograferna.