Hoppa till huvudinnehållet

11-miljonersprojekt i Stöpa: Harmoniska djur och mjölk under vägen

Publicerad:
"Den ny robotladugården har bredare gångar, bra madrasser och mer utrymme för varje ko, berättar Anders Bengtsson.
"Den ny robotladugården har bredare gångar, bra madrasser och mer utrymme för varje ko, berättar Anders Bengtsson. Foto: Dan Enwall

Nyligen invigdes en ny robotladugård för mjölkproduktion i Stöpafors, en investering på 11 miljoner kronor, och ägaren Anders Bengtsson ser ljust på framtiden.

– Harmoniska kor mjölkar mer och själva arbetet blir både enklare och roligare, säger han.

Idén till den nya robotladugården föddes mellan jul och nyår 2019.

– Det bara slog mig att det skulle vara bra. Jag ringde och kollade om man skulle kunna pumpa mjölken under vägen, från den nya ladugården till den nya. Och det kunde man, via en 70 meter lång pumpledning. DeLaval som levererar robotarna har nog inte gjort det någon annanstans så vi är nog först i Sverige, tror Anders Bengtsson.

I den gamla ladugården mjölkar man på traditionellt vis och det tar mycket arbetstid. I den nya anläggningen blir miljön bättre för både djur och personal.

– I det nya huset har vi plats för 60 mjölkkor, 15 sinkor och 15 högdräktiga kvigor. Ladugården rymmer också fem kalvningsboxar och två sjukboxar. Här är korna när de kalvar och i början av laktationen; sedan får de flytta över till den äldre robotladugården.

Skillnaden mellan den äldre och nya robotladugården handlar om så kallad ko-komfort.

– Det finns ju fri och styrd kotrafik. I den äldre robotladugården styr grindar när kon ska gå in till mjölkningsroboten. Här får de gå mer fritt. Tack vare bredare gångar, bra madrasser och mer utrymme för varje ko. Det är en väldigt stor skillnad, inser de som förstår sig på kor, påpekar Anders Bengtsson.

Den nya ladugården har också ventilation i taket och reglerbara väggar med ett system som borgar för god lufttillförsel och behagliga temperaturer.

– På sommaren blir det nästan utomhusklimat här inne och på vintern ska det vara frostfritt. Kor gillar inte hög värme. Därför är det bra med så mycket frisk luft som möjligt.

En avgörande faktor när det gällde att satsa på en utveckling av verksamheten menar Anders är det stöd han upplever från lokalbefolkningen.

– Stöpaborna är så positiva till oss. Ingen klagar på att det luktar koskit eller när någon kviga rymmer iväg till någon trädgård. Och det gör ju att allt blir så mycket enklare och roligare.

Många lantbrukare är oroade över dålig lönsamhet, men inte Anders.

– Det är klart att lönsamheten kunde vara bättre men jag har valt att bygga vidare i stället för att klaga. Satsar man måste man tro på framtiden. Vi fick också ett nyarrende vid Skinnargården i Sunne, vilket gjorde att vi fick ny mark för vallodling relativt nära.

  • Nybygget är försett med ”smörjgrop” i anslutning till mjölkningsroboten så det blir lättar att komma åt.
    Nybygget är försett med ”smörjgrop” i anslutning till mjölkningsroboten så det blir lättar att komma åt. Foto: Dan Enwall
  • Förr en äng, nu en robotladugård.
    Förr en äng, nu en robotladugård. Foto: Dan Enwall
  • Stöpa-korna förefaller ha det riktigt trivsamt i sin nya miljö.
    Stöpa-korna förefaller ha det riktigt trivsamt i sin nya miljö. Foto: Dan Enwall
  • Ventilationen är viktig, vilket man kan utröna av takets utformning.
    Ventilationen är viktig, vilket man kan utröna av takets utformning. Foto: Dan Enwall
  • ”Stöpaborna är så positiva till oss. Det gör ju att allt blir så mycket enklare och roligare”, säger Anders Bengtsson.
    ”Stöpaborna är så positiva till oss. Det gör ju att allt blir så mycket enklare och roligare”, säger Anders Bengtsson. Foto: Dan Enwall
  • Här, i den gamla robotladugården, kommer den isolerade mjölkledningen från den nya anläggningen upp.
    Här, i den gamla robotladugården, kommer den isolerade mjölkledningen från den nya anläggningen upp. Foto: Dan Enwall
  • Stöpafors lantbruk samarbetar med lokal företag.
    Stöpafors lantbruk samarbetar med lokal företag. Foto: Dan Enwall

I dag är man fem heltidsanställda på gården, Anders Bengtsson själv inräknad.

– Kostnaden för nybygget är beräknad till cirka 11 miljoner. Satsningen gör ju också att personalstyrkan kan dras ned med 50-75 procent av en heltidstjänst. Vi har haft 190 kor och nu ska vi upp till 220. Så det blir fler kor och mindre folk.

När det gäller gårdens mjölkproduktion ökar den givetvis med mer kor, men även per ko räknar man med en ökning. Detta på grund av hög djurkomfort samt att korna blir bättre förberedda före kalvning.

– Harmoniska kor mjölkar bättre så förhoppningen är att vi ska gå från cirka 11 500 liter per ko och år till drygt 12 000 liter, säger Anders Bengtsson.

Själva huset kommer från Rosander Byggprojekt i Töreboda men arbetet på plats har utförts av de lokala företagen WeBK, Carlssons rör och Granholms El. Bygget ska vara helt klart om cirka en månad och till jul förväntas man vara i full produktion. Och så blir det nog. Bengtsson verkar vara bra på att hålla en planering.

– Jag sa faktiskt i januari att vi skulle mjölka i den nya ladugården den 28 september klockan 11 och exakt så blev det.

Anders Bengtsson sysslar bara med mjölkproduktion. Han har inga inköpta kor utan bara egen rekrytering. Och han tror på sin bransch.

– Jag är inte så orolig för det här med havremjölk och sådant. Mjölkproduktionen sjunker ju ingenting. En väldigt stor sak är ju den stora importen av ost till Sverige, för till ost går det ju åt väldigt mycket mjölk. Så är det något man skulle önska så är det en mindre andel import-ost. Men framför allt koncentrerar jag mig på att få iväg så mycket mjölk som möjligt till mejeriet, säger Anders Bengtsson.

Artikeltaggar

Anders BengtssonNyheterStöpaforsStöpafors lantbruk

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.