Hoppa till huvudinnehållet

Folktandvården kan flytta till Selma: ”Vi behöver större lokaler”

Publicerad:
Folktandvården har funnits i Kvarngatan i många år. Men nu kan det bli en flytt framöver.
Folktandvården har funnits i Kvarngatan i många år. Men nu kan det bli en flytt framöver. Foto: Karina Johansson

Folktandvården kan få nya lokaler på hotell Selma Lagerlöf.

Detta förslag tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland nästa vecka.

– Det skulle bli ett väldigt lyft för oss på flera sätt, berättar klinikchef Jeanette Israelsson.

Folktandvårdens nuvarande lokal byggdes 1985, utifrån de krav och önskemål som fanns på den tiden. Sedan dess har förstås stora förändringar skett i deras arbete.

– Idag finns det datorer i alla behandlingsrum, och det kräver en del plats. Det fattas datarum och mötesrum där vi kan ha arbetsplatsträffar och utbildningar. Dessutom behöver vi mer personal men lokalmässigt är vi helt låsta idag.Vi kan inte anställa då det inte finns möjlighet att utöka ytorna mer, berättar Jeanette Israelsson.

  • Jeanette Israelsson är klinikchef för Folktandvården i Sunne och Munkfors.
    Jeanette Israelsson är klinikchef för Folktandvården i Sunne och Munkfors. Foto: Karina Johansson
  • En av orsakerna till att man behöver större lokaler, är datoriseringen som kräver en del utrymme.
    En av orsakerna till att man behöver större lokaler, är datoriseringen som kräver en del utrymme. Foto: Karina Johansson

Vilket betyder att Folktandvården har letat lokal i några år. Och nu har man fått napp.

– Vi såg möjligheten när kommunen köpte Selma. Förslaget innebär att vi ska ha lokal i två plan i en del av ena flygeln, berättar hon.

Det skulle innebära att Folktandvården i Sunne går från dagens 357 kvadratmeter till 771 kvadratmeter. Och det skulle i sin tur innebära en rad fördelar.

– Vi skulle kunna anställa mer personal, och därmed kunna korta kön för patienterna.

Det finns nämligen en del väntetid hos Folktandvården. Speciellt för nya patienter som vill in i systemet. Där är väntetiden flera år, och en del i problemet är att man har en tandläkartjänst vakant.

– Det är jättesvårt att rekrytera tandläkare. Jag vet inte riktigt varför, men vi har märkt att många ofta väljer större städer och att landsbygden inte lockar lika mycket. Men vi hoppas det går lättare om vi får nya, fräscha och moderna lokaler.

I dagsläget har Folktandvården totalt sjutton anställda, varav tre tandläkare och sex hygienister. Övriga är tandsköterskor. För att lösa problemen akut och ingen ska bli utan tandvård, hjälps man åt i regionen och låter patienter få behandling på kliniker i andra kommuner.

Hur tror ni att era patienter reagerar på att ni flyttar ut ur centrum?

– Vi har funderat över det, men tror att fördelarna överväger. Vårdcentralen ligger ju inte heller centralt. Och här på Kvarngatan har vi inga parkeringsplatser som är våra egna. Många anmärker på att det är svårt att hitta en parkering och dessutom är det svårt för färdtjänsten som måste parkera på trottoaren utanför. Vid Selma tror vi det kommer att bli enklare att parkera.

Om förslaget går igenom, beräknar man att kunna flytta till nya lokalen på Selma årsskiftet 2022/23.

Artikeltaggar

FolktandvårdenJeanette IsraelssonNyheterSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.