I veckan har den nya James Bond-filmen "No Time to Die" premiär.
Den värmländske filmregissören Anders Nilsson, som bland annat skapat Johan Falk-filmerna, berättar om sitt förhållande till agenthjälten och vilka han ser som Daniel Craigs efterträdare.
Anders Nilsson pratar snabbt och initierat om delar av den omfångsrika historia som omger filmserien med den brittiske agenten 007, James Bond, i huvudrollen. Han nämner favoritscener och kuriosa kring flera av de tongivande skådespelarna.
– Jag såg den första Bond-filmen när jag var 15, jag tyckte det var väldigt häftigt! Men när jag blev lite äldre tyckte jag filmerna blev lite töntiga, "Moonraker" var ingen favorit. Men det tog sig, de senaste filmerna med Daniel Craig i huvudrollen har varit fantastiskt bra, säger Anders Nilsson.
Han jämför de senaste Bond-filmerna med Christopher Nolans "Batman"-serie.
– Storyn hänger ihop över filmerna. Det är separata äventyr, men allt hänger ihop. Jag ser fram emot att se den nya filmen.
För fotot i "No Time to Die" svarar svenske Linus Sandgren som Anders Nilsson arbetade med i filmen "Noll tolerans".
– Linus är väldigt duktig. Han fick en Oscar för sitt arbete med "La la Land". Extremt begåvad.
"Om jag ska välja en favorit-Bond..."
"No Time to Die" blir den 25:s Bondfilmen sedan starten med "Dr. No" 1962. Anders Nilsson har sett samtliga.
– De senaste filmerna är så välgjorda. Så de håller jag högt. Men om jag ska välja en favorit-Bond så säger jag "To Russia With Love". Den håller kanske inte hela vägen, men för mig är det en scen i den som är så speciell.
Han berättar om ett möte mellan Bond – stiligt gestaltad av Sean Connery – och filmens skurk Donald "Red" Grant som spelas av Robert Shaw.
– Bara hur ljudet av tåget används i den scenen! Och det var så spännande med agentväskan som kunde innehålla vapen och bomber. Jag tycker att filmen känns äkta. Även om allt såklart är överdrivet.
"Musiken, spionerna, bilarna"
Författaren Ian Fleming skapade karaktären James Bond i början av 50-talet och agenten med rätt att döda har visat sig seglivad.
– Jag tror att anledningen till att filmserien fortfarande lever är att man vet vad man får. Det är en formula, samtidigt som det för varje film tillförs något nytt. Bond hittade rätt från början – musiken, spionerna, bilarna, hemligheter. Spioneri anses ju vara den farligaste branschen, allt bygger på förförelse, man ska luras och hela tiden kastas mellan olika känslor. Sedan är det alltid mycket på spel i Bondfilmerna, vi är hela tiden på randen till ett världskrig. Allt är draget till sin spets.
– Bond-filmerna har drivit utvecklingen, påverkat allt från mode till musik.
Vem tar vid?
Skådespelaren Daniel Craig gör nu sin sista insats som James Bond och spekulationerna kring hans ersättare har pågått en längre tid.
– Jag har två tänkbara kandidater, säger Anders Nilsson.
– Den första är Tom Hiddleston som bland annat synts i serien "The Night Manager" och den andra är JJ Feild. De är ganska lika, de har båda en utstrålning som passar.