Hoppa till huvudinnehållet

Ännu ett silver för Rundqvists FBK: ”Det känns bittert”

Publicerad:
Det har varit en berg- och dalbana för Johan Rundqvist den här säsongen, som inte varit den största supportern till NHL 21 som spel.
Det har varit en berg- och dalbana för Johan Rundqvist den här säsongen, som inte varit den största supportern till NHL 21 som spel. Foto: Privat

Johan ”McSavid” Rundqvist, 37, är alltjämt den givne förstamålvakten för Färjestads E-sportlag.

Helgen som gick befann sig Sunnekillen och hans lagkamrater i ännu en stor final, när Swedish Champions League (SCL), avgjordes.

Men det blev ”bara” ett silver för FBK, som ännu en gång inte nådde hela vägen.

– Det känns bittert, jag trodde att vi hade stor chans att vinna, säger han.

Johan Rundqvist har de senaste åren varit ansiktet utåt för E-sport i Sunne.

Det är han fortfarande, i allra högsta grad.

Inom E-sporten är han numera en av landets absolut främsta målvakter på EA Sports NHL-spel och en viktig kugge för Färjestad BK.

Efter att ha gått obesegrade genom grundserien, kvartsfinal och semifinal var det i helgen dags för det stora testet. Motståndarna Granit Gaming hade två raka guld i Swedish Champions League, och finalen i år kryddades lite extra av att tre före detta FBK-spelare fanns med i laguppställningen för Granit Gaming.

Johan Rundqvist var förhoppningsfull inför finalserien, som avgjordes i bäst av sju. Men det slutade i stor besvikelse. Granit Gaming vann enkelt, med 4-0 i matcher.

– Det känns ganska bittert, jag trodde att vi hade stor att vinna men tyvärr hade vi inte en chans.

Vad var det som inte funkade?

– Det var ingen som spelade dåligt men vi nådde inte den högsta nivån som behövs i en finalserie. Det gjorde Granit Gaming. De var väldigt effektiva och taggade och sa själva att de aldrig hade spelat bättre. Vanligtvis är det jämna matcher mot dem.

Johan ”McSavid” Rundqvist är given förstamålvakt i FBK. Så här ser ”han” ut i spelet.
Johan ”McSavid” Rundqvist är given förstamålvakt i FBK. Så här ser ”han” ut i spelet. Foto: Privat

Färjestad är alltid ett lag att räkna med i de största turneringarna. Den främsta meriten kom i våras när de slutade tvåa i eSHL. De har även ett silver från European Champions League.

Men ett guld saknas alltså fortfarande.

– Ser man tillbaka på hela året har vi spelat fyra turneringar och gjort det helt okej i samtliga. Ett slutspel, en semifinal och två finalförluster. Det ska vi väl vara nöjda med, men det är alltid surt direkt efter ett silver.

– För egen del har det varit en bra säsong, jag har fått massa lovord från experter, med- och motspelare. Men jag är också glad att säsongen är slut.

Varför?

– Flera anledningar, dels har det inte funnits speciellt mycket tid till mina barn, dels har NHL 21 inte varit det roligaste spelet för mig.

Han utvecklar:

– När de (EA Sports) utvecklar spelet vill de så klart få till ett roligt spel för alla, men de har förbisett målvaktspositionen lite. Det är ganska lätt att göra mål just nu, många ”skitmål” som jag inte kan göra något åt. Aldrig tidigare har det varit så svårt för oss.

Men inom ett par veckor släpps NHL 22, som Johan Rundqvist redan har testat. Han är förväntansfull.

– Jag provade det i slutet av augusti och då kändes det som att de var lite snällare mot oss målvakter. De har en ny spelmotor nu som jag tror är ett klart steg framåt.

Som alltid när det nya NHL släpps, som är fallet varje år, blir det några roliga veckor i början där de försöker anpassa sig.

– Den 12 oktober ska jag börja ”grinda”, lära mig rörelsemönster med mera. 90 procent har man med sig från spelet innan ungefär, det är de sista 10 som man måste få in.

Han räknar med att stanna i Färjestad BK, men kanske gå ner lite i speltid.

– Jag ska prioritera familjen, jag måste säga nej lite oftare och låta andra målvakter få stå några matcher också, säger Johan ”McSavid” Rundqvist.

Artikeltaggar

EsportFärjestad BKJohan RundqvistSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.