Hoppa till huvudinnehållet

Färre Sunnebor röstade i kyrkovalet

Publicerad:
Centerpartiet fick flest röster i Sunne pastorat, vid årets kyrkoval. Det visar de preliminära siffrorna.
Centerpartiet fick flest röster i Sunne pastorat, vid årets kyrkoval. Det visar de preliminära siffrorna. Foto: Åsa Eneljung

20,69 procent av de röstberättigade i Sunne pastorat röstade i årets kyrkoval, och flest röster i kyrkofullmäktige fick Centerpartiet, med 45,54 procent.

Det visar de preliminära siffrorna.

Totalt lades 1 501 röster, varav 1 469 var giltiga. Årets valdeltagande var lägre än 2017, då 22,70 av kommunens röstberättigade la sin röst i valurnan.

Flest röster fick alltså Centerpartiet, med 45,54 procent. Det är en rejäl höjning från valet 2017, då man fick 39,70 procent. Därmed ökade man antalet mandat, från tio till tolv.

Näst största nomineringsgrupp blev Socialdemokraterna, som minskade något, från 28,70 procent i förra valet, till 28,39 procent. De behåller sina sju mandat.

Två nya nomineringsgrupper fanns att rösta på till kyrkofullmäktige i årets val. Det ena var Sverigedemokraterna som blev tredje största med 12,66 procent och därmed knep tre mandat. Det andra var Frimodig kyrka, som fick 2,38 procent, vilket inte är tillräckligt för att få ett mandat.

Fjärde största nomineringsgruppen blev Levande församlingar i Sunne pastorat, som fick 11,03 procent av rösterna. De gjorde största tappet från 2017, då de hade 31,59 procent. Därmed gick de från åtta mandat, ner till tre.

Artikeltaggar

NyheterSunneSunne kyrka

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.