Hoppa till huvudinnehållet

Ida Johanssons pangdebut i SM: "Började grina"

Publicerad:

Hon trodde att kommentatorn sa fel, när SM-silvermedaljören ropades upp för prisutdelning. Ida Johansson befinner sig fortfarande i ett lyckorus.

– Jag började grina, allt släppte, berättar Karlstadbon efter helgens succédebut i SM i funktionell fitness.

Ida Johansson, ursprungligen från Sunne men numera Karlstadbo, har de åtta senaste åren tränat crossfit. De senaste fyra-fem åren har träningen haft ett annat fokus – hon har satsat hårt för att bli riktigt bra i funktionell fitness.

– Jag tränar sex dagar i veckan, ibland dubbla pass. Jag har en coach som hjälper mig att lägga upp träningen, det blir väldigt allsidigt, berättar hon.

Ida Johansson under SM-tävlingarna i Linköping.
Ida Johansson under SM-tävlingarna i Linköping. Foto: Anders Malm

Sex tester

I funktionell fitness tävlar man i olika tester, där såväl styrka som uthållighet prövas. Tänk crossfit, så är du rätt, förklarar Ida när vi pratar om sporten.

– Vi körde sex tester på två dagar och i min grupp var vi över 20 tjejer. Man får en placering och poäng utifrån hur man klarat testet och den som har mest poäng efter sex grenar vinner.

Vilka är dina styrkor?

– Jag är väldigt stark och duktig på lyft, berättar Ida. Jag har blivit bättre på löpning och konditionsmaskiner men är lite sämre på de test där man jobbar med sin egen kroppsvikt, eftersom jag är stor och tung.

Redan förra året skulle Ida ha tävlat i SM, men pandemin satte stopp för mästerskapet. Men i helgen var det äntligen dags för den pirriga SM-debuten.

– Det blev rätt dramatiskt i min klass. Första testerna gick över förväntan, sen kom två tester där jag visste att jag skulle vara lite sämre. Men jag bet ihop och visste att de två sista skulle passa mig bättre. Inför sista testet låg jag fyra och det vann jag, men resultatet släpptes inte direkt efter, så vi fick stå och vänta.

Hur var det?

– Jobbigt, hela jag vibrerade innan. Jag trodde att jag skulle bli trea men när de ropade upp trean så tänkte jag ”jaja, jag missade pallen”. Jag trodde att det hade blivit något fel när jag ropades upp som tvåa, skrattar Ida. Jag började grina, allt släppte. Det var en fin känsla i kroppen, men jag fattade nog inte vad som hänt förrän jag kom hem.

Ida Johansson från Karlstad gjorde SM-debut i funktionell fitness i helgen. Hennes insats räckte hela vägen till ett silver.
Ida Johansson från Karlstad gjorde SM-debut i funktionell fitness i helgen. Hennes insats räckte hela vägen till ett silver. Foto: Anders Malm

Australien blev Norrköping

Målet innan mästerskapet var att bli topp tio – men silver hade hon inte väntat sig.

– Nu ska jag fortsätta träna så får vi se om jag kan bli uttagen till landslaget och VM, som hålls i december. VM skulle hållas i Australien, men det verkar bli Norrköping istället, skrattar Ida.

Artikeltaggar

CrossfitIda JohanssonSport

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.