Hoppa till huvudinnehållet

Film om Årjängskonstnär årets biofilm i Norge

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Barbora Kysilkova och Karl-Bertil Nordland tar emot priset för bästa norska biofilm under Amandaprisen i Haugesund.
Barbora Kysilkova och Karl-Bertil Nordland tar emot priset för bästa norska biofilm under Amandaprisen i Haugesund. Foto: Jan Kåre Ness

Dokumentärfilmen "Konstnären och tjuven" skildrar den oväntade vänskapen mellan konstnären Barbora Kysilkova, som sedan en tid bor utanför Årjäng, och tjuven Karl-Bertil Nordland.

Nu har den utsetts till årets norska film.

Tidigare har dokumentärfilmen "Konstnären och tjuven" rönt stor uppmärksamhet på filmfestivaler runt om. Filmen är regisserad av Benjamin Ree och skildrar mötet mellan den tjeckiska konstnären Barbora Kysilkova och Karl-Bertil Nordland, som under påverkan stjäl flera av Kysilkovas verk inför en vernissage.

När årets Amandapriser delades ut i Haugesund i förra veckan, utsågs "Konstnären och tjuven" till årets norska biofilm.

– Först fick filmen pris för första dokumentär och sedan även för bästa biofilm, vilket var väldigt överraskande, säger Barbora Kysilkova.

"Konstnären och tjuven" fick även pris i kategorin bästa klippning.

– Jag tror att filmens framgångar beror på att den kan tala till var och en av oss på ett personligt plan. Vi har alla någon vi kan/ska förlåta. Alla har vi också på ett eller annat sätt bett om en andra chans. Och vi älskar att se när en andra chans leder till något positivt. Lika självklart som vi älskar ett lyckligt slut i en film.

Sedan en tid bor Barbora Kysilkova i ett hus utanför Årjäng.

– Dessutom tror jag att filmen tar upp tidlösa ämnen, det är också en kvalité som håller i längden. Och kanske man inte ska underskatta kraften i att se huvudpersoner i en film exponeras i sina skitigaste och mest privata stunder.

"Konstnären och tjuven" finns att se på svtplay.

Artikeltaggar

DokumentärfilmFilmKonstNöje/KulturVernissagerÅrjäng

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.