Hoppa till huvudinnehållet

Hela Sverige rödlistas efter ökad smitta

Publicerad:
Det blir fortsatta reserestriktioner vid inresor till Norge. Arkivbild.
Det blir fortsatta reserestriktioner vid inresor till Norge. Arkivbild. Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Den norska regeringen väntas under fredagen gå ut med restriktioner där hela Sverige rödlistas på grund av den ökade smittspridningen.

Hela Sverige rödlistas efter att smittspridningen av coronaviruset ökat. Det visar den veckovisa uppdateringen från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, rapporterar NRK.

På fredagen går den norska regeringen ut med reserestriktioner som baseras på ECDC:s nya data. Eventuella nya inreseregler träder i kraft natten mot måndag, enligt NRK.

Enligt nuvarande regler blir det ingen skillnad för de områden i Sverige som tidigare var orangeklassade, eftersom samma inreseregler gäller för rödlistade. De som vill komma in i Norge måste ha ett negativt testcertifikat före inresa, fylla i ett registreringsformulär, testa sig vid gränsen vid ankomst samt sitta i karantän.

Personer som kan visa dokumentation på full vaccination eller på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna kan bortse från reglerna.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesResorVård och omsorg

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.