Trevligt att se barndomens Sunne

Insändare
PUBLICERAD:
Lekplatsen och uppsnyggningen runt sjön gör verkligen rätt för sig att benämnas Sagolika Sunne, tycker insändraskribenten.
Foto: Dan Enwall

Efter att flyttat från Sunne och lämnat barndoms- och tonåren bakom mig har det varje år blivit besök i hembygden och nu blir det mer och mer att man känner sig som en turist och främling. Men det känns lika trevligt varje gång att få komma hem till barndomens Sunne och bland annat få se den vackra Selma Lagerlöfsparken mitt i centrum på den gamla ”mejeriänga”. Det är svårt att tänka tillbaka på att det fram till 40-talet var ett enda stort gärde fyllt med avfall belägrat av välmående råttor och fåglar. Lekplatsen och uppsnyggningen runt sjön gör verkligen rätt för sig att benämnas Sagolika Sunne.

Men det var inte bara ”mejeriänga” i gamla Sunne som var ett eldorado för välgödda råttor. ”Lerälva” var som en stinkande kloak även om det inte var så många hushåll som hade toalett på den tiden. Tillsammans med husavfall från övriga boende runt älven släpptes allt ut och bidrog till att ”älva” var en skam för vår vackra köping.

Nu verkar det vara fritt från olagliga utsläpp men däremot ser det ut som älven håller på att växa igen av träd och buskage. Stora som små kommuner verkar alla som har en älv eller en å som rinner igenom kommunens centrum vara stolta över det och håller rent och fint kring sina vattendrag. Här finns det mycket att göra och då kan även Lerälven få räknas in i Sagolika Sunne och vi blir många som kan få känna stolthet över en vacker älv. Tänk bara tanken att en gång få säga till barn och barnbarn att vid denna vackra älv har jag växt upp.

Kyrkan och den mycket vackra och välskötta kyrkogården finns all anledning att känna uppskattning av när man besöker föräldrarnas gravplats.

Tyvärr finns det även negativa platser i centrum som den hårda genomfartstrafiken men än värre är Torget som i gamla tider var en aktiv och livaktig plats. Gamla Kotorget med minne av den lilla Brandstationen, cirkusplats och inte minst av stora vår- och höstmarknader. Kotorget är väl på grund av tidigare försyndelser för all tid förlorat som ett fint bostadsområde.

För att få uppleva Sunne som en till ytan stor kommun togs en rundtur runt vackra Rottnen med paus på Gräsmarks fina och välskötta Hembygdsgård med kaffe och hemgräddade våfflor. På Rottnens östra sida finna den enligt min uppfattning kommunens finaste plats Gettjärnsklätten. (hur kan man i turistguiden 2021 missa att omnämna Klätten) En fin avslutning efter några trevliga dagar i Sunne är att på Sundsbergs gård under skylten Nya Konditoriet (min gamla arbetsplats under 10 år i tonåren) få njuta av kaffe och goda vaniljbullar.

Sven-Gösta Signell

Född och uppvuxen i Sunne

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.