”Fortsätt rensa trädgården vid Sundsbergs gård”

Insändare
PUBLICERAD:
Rensa trädgården, uppmanar insändarskribenten.

En gång i tiden, närmare bestämt 1976, överläts Sundsbergs gård till Sunne kommun. En gåva värd miljontals kronor. Visserligen betalade kommunen 1,4 miljoner till makarna Sjökvist i en så kallad gåvoskatt men de pengarna stannade inte hos makarna utan gick in i dels verksamheten på Sundsberg och dels byggde man sitt bostadshus för de pengarna. I gåvan ingick en stor trädgård som makarna nog förväntade sig skulle skötas ordentligt framledes genom åren. Och det gjordes kanske så länge Tore levde men sen blev skötseln tämligen åsidosatt och nu sedan femton – tjugo år tillbaka har en djungel växt upp utanför bostadshuset som är näst intill ogenomtränglig. Buskar, hallonsnår och annan ogenomtränglig växtlighet har bildat som en mur ner mot Ekebyvägen och huset syns knappt förrän man kommer upp på gården och man får se huset framifrån. Vi i stiftelsen har påtalat detta vid ett flertal tillfällen, senaste gången sommaren 2020 då Fastighetsbolaget närvarade. Det var mycket som skulle åtgärdas, en lista skrevs ner så att inget skulle bli bortglömt och denna skickades till Fastighetsbolaget. Sen hände inget….inget ….inget. Efter lååång tid så fick vi reda på att inget skulle komma att hända då kommunen vägrade betala. Så mycket var den gåvan värd.

För nån månad sedan bestämde styrelsen i Stiftelsen Sundsbergs gård att ta saken i egna händer och rensa bort det värsta runt huset. Risken är annars stor för att husväggarna skall drabbas av fuktskador och röta. Vi kontaktade Veteranpoolen och bad dem göra en insats vilket dom gjorde.

Två personer lade ner trettiosex timmar på att ta bort en liten del av djungeln. Det var mer eller mindre ogenomträngligt och ett fruktansvärt tungt arbete. Och märk väl.. detta är ett arbete som stiftelsen inte hade ett dugg med att göra då MARKEN TILLHÖR SUNNE KOMMUN OCH BOSTADSHUSET STÅR PÅ OFRI GRUND men vi kunde inte se eländet längre. Nu är det bara för kommunen att fortsätta arbetet och rensa bort resterande, stiftelsen har lagt grunden. Och detta är ett arbete som måste göras varje år för växtligheten har en tendens att komma upp igen.

Jag kan väl inte påstå att jag är hoppfull inför denna vädjan till kommunen men om man skall anse sig vara en kulturkommun och Sundsbergs gård är så nära sammankopplad med svensk litteraturs stora författare Selma Lagerlöf så borde man skämmas och göra något åt saken. Men det är väl att hoppas för mycket.

Gun-Britt Pettersson

ordförande i styrelsen för stiftelsen Sundsbergs gård

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.