Hoppa till huvudinnehållet

Japans ambassadör på besök i Sunne: ”Selma Lagerlöf är min idol”

Publicerad:
Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki och hans fru Mamiko Hiroki besökte Sunne under onsdagen. Då blev det en lunch med kommunstyrelsens ordförande och oppositionsråd samt representanter från PrimeBlade. På bilden från vänster: Maiko Iwaka Stråläng, Ann-Kristine Johansson (S), oppositionsråd Henrik Frykberger (M), ambassadör Shigeyuki Hiroki, kommunstyrelsens ordförande Kristina Lundberg (C), ambassadörens fru Mamiko Hiroki, Johan Lilja säljchef på PrimeBlade och Daniel Frykestam som är VD för PrimeBlade.
Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki och hans fru Mamiko Hiroki besökte Sunne under onsdagen. Då blev det en lunch med kommunstyrelsens ordförande och oppositionsråd samt representanter från PrimeBlade. På bilden från vänster: Maiko Iwaka Stråläng, Ann-Kristine Johansson (S), oppositionsråd Henrik Frykberger (M), ambassadör Shigeyuki Hiroki, kommunstyrelsens ordförande Kristina Lundberg (C), ambassadörens fru Mamiko Hiroki, Johan Lilja säljchef på PrimeBlade och Daniel Frykestam som är VD för PrimeBlade. Foto: Olivia Larsson

Den japanske ambassadören Shigeyuki Hiroki och hans fru Mamiko Hiroki är på en resa i Värmland och under onsdagen besökte de Sunne. På schemat stod guidad visning på Mårbacka och lunch med kommunstyrelsens ordförande Kristina Lundberg, oppositionsråd Henrik Frykberger och representanter för PrimeBlade.

Shigeyuki Hiroki har varit ambassadör i Sverige sedan år 2018 och har tidigare varit ambassadör i Afghanistan och Sydafrika samt generalkonsul i New York.

Är det din första vistelse i Värmland?

– Ja, men den första av många hoppas jag. Det är ett vackert landskap och jag tycker om att det både känns som det är starka traditioner samtidigt som det är modernt, på det sättet finns det likheter med Japan.

Senare under dagen ska ambassadören besöka Mårbacka, något som han ser extra mycket fram emot.

– Jag läste Nils Holgersson när jag var liten, Selma Lagerlöf är min idol. Så det är intressant att se vart hon kommer från, säger Shigeyuki Hiroki.

Resan görs med intentionen att stärka banden mellan Japan och Värmland.

– Vi i Sunne har haft ett samarbete med Japan i över 15 års tid genom Broby Grafiska och universitet i Japan, säger Kristina Lundberg (C).

Med lunchen hoppas de kunna visa upp möjligheterna som finns i Sunne för att etablerar japanska företag här.

– Sunne är starka i den grafiska industrin och har kanske lättast att hitta vägar in där, och där finns redan nu ett kontaktnät. Men vi vill också försöka beskriva bredden i Sunne och att det finns många möjligheter här, säger Kristina.

– Ja, idag representerar vi Sunne och lägger småbråken åt sidan. Sen är klart att det inte finns så mycket för oss kommunpolitiker att göra under den här lunchen för att etablera nya företagskontakter utan det är ju företagarna själva som är de viktiga i det här, säger Henrik Frykberger (M).

Sunneföretaget PrimeBlade, som tillverkar maskinkomponenter för den grafiska industrin bjöds också in till lunchen då de har redan nu har en etablerad handel med Japan.

Artikeltaggar

Henrik FrykbergerKristina LundbergNyheterPrimeBlade Sweden ABShigeyuki Hiroki

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.