Hoppa till huvudinnehållet

Barn sällan långvarigt sjuka i covid-19

Publicerad:
Barn blir sällan långvarigt sjuka i covid-19. Och ju yngre de är, desto kortare blir sjukdomsperioden. Arkivbild.
Barn blir sällan långvarigt sjuka i covid-19. Och ju yngre de är, desto kortare blir sjukdomsperioden. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Barn får sällan långvariga symtom efter covid-19. Efter sex dagar är de allra flesta helt symtomfria, visar forskning.

Vissa vuxna drabbas av långvariga symtom i samband med covid-19. Barn kan också drabbas, men det är inte alls lika vanligt.

Det konstaterar forskare vid King's College London efter att ha låtit föräldrarna till 1 734 barn som utvecklade symtom i samband med covid-19 rapportera barnens symtom i en app.

Resultatet, som nu redovisas i The Lancet Child & Adolescent Health, visar att de allra flesta var symtomfria redan efter sex dagar och att bara 77 barn, motsvarande 4,4 procent, hade symtom som varade fyra veckor eller längre.

Lugnande resultat

– Det är lugnande att antalet barn som upplever långvariga symtom efter covid-19 är litet. Icke desto mindre drabbas ett litet antal barn av långvariga symtom, och vår studie bekräftar dessa erfarenheter hos dessa barn och deras familjer, säger Emma Duncan, professor vid King's College London, till tidskriften.

Forskarna använde en app där uppgifter om fler än 250 000 barn mellan 5 och 17 år gamla som drabbats av covid-19 finns samlade. I den aktuella studien samlade forskarna in uppgifter från 1 734 barn, som drabbades av bekräftad covid-19 mellan september i fjol fram till och med februari i år.

Tre symtom per barn

Den genomsnittliga sjukdomstiden med symtom var sex dagar och i snitt rapporterade barnens föräldrar tre symtom per barn under den första veckan. 4,4 procent av barnen hade symtom som varade fyra veckor eller längre, men efter åtta veckor var 98,2 procent av barnen helt symtomfria.

Det vanligaste symtomet bland de barn som fortfarande hade symtom efter fyra veckor var trötthet (84 procent). Huvudvärk och förlust av smak och lukt var också vanligt förekommande. Äldre barn var oftare sjuka länge än yngre.

Studien visar också att andra sjukdomar, som förkylning och influensa, oftare resulterar i långvariga symtom bland barn än covid-19.

Johan Nilsson/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetLondonVård och omsorg

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.