Insändarsvar: Går prestigen hos majoriteten före kostnader?

Insändare
PUBLICERAD:
”Vi från bolaget är öppna med att göra det bästa för Sunne, frågan är som rubriken säger, har det blivit ett politiskt spel, där prestigen hos majoriteten går före kostnader?”
Foto: Dan Enwall
Svar från SFAB till insändaren ”Tråkigt att det blir ett politiskt spel för Hela Sunne”

Vi vill till att börja med beklaga att media har blivit forum för ett samtal som vi anser borde kunna ske ansikte mot ansikte mellan kommunen och bolaget.

I mitten av april slog bolaget larm mot ägarna (kommunen) att bolaget gjorde ett rejält underskott gällande första kvartalet 2021. En förhållandevis kall, snörik vinter fick oss att inse att marginalerna är för små i hyressättningen. Det rör sig alltså inte alls om huruvida 2020 var ett bra år eller ej. De 6,9 mkr som sköts till bolaget från kommunen var ingen siffra som bolaget hittade på utan en siffra som kom från bolagets revisorer gällande vad som krävdes enligt dem för att bolaget ska följa bolagsordning samt aktiebolagslagen.

Bolaget är en juridisk enhet oavsett om man har intern fördelning av verksamheten. Det verkar som att kommunen ej förstår att de äger hela bolaget, det vill säga även de indirekt ägda fastigheterna i bolagets namn. Bolagets ledning och styrelse ansvarar för att detta aktiebolag sköts enligt de lagar och förordningar som ett aktiebolag skall skötas. Hur bolagets interna fördelningar ser ut är endast styrdokument internt i verksamheten, inga officiella siffror.

Bolaget har sedan länge påtalat för kommunen att bolagsordning och ägardirektiv är motsägelsefulla och att ägarna bör se över dessa för att bolaget skall kunna uppfylla de krav som finns i aktiebolagslagen. Detta har dock inte fått någon respons från kommunens sida.

Det verkar även som att kommunen vill försöka att få bolaget att framstå som att det ej finns något ”koncerntänk” i bolaget och att bolaget morallöst vill ta pengar från skola, vård och omsorg. Inget kunde vara mer felaktigt! De 15 mkr som nämns som ökade kostnader för kommunen mot bolaget mellan 2018 till 2020 är till största delen uppdrag från kommunens sida gällande underhåll, reparationer och nybyggnationer som utförts av bolaget. Det är alltså kommunen själva som valt att ta dessa kostnader inte bolaget.

Från bolagets sida känner vi ett ansvar att skola, vård och omsorg skall ha lokaler som ej förfaller och förblir acceptabelt underhållna.

Vi har även för kommunen föreslagit att de köper ut fd Selma från bolaget och på så sätt bespara kommuninnevånarna skattepengar i storleksordningen 50-60 mkr! Även i detta fall har ingen respons skett från kommunens sida.

Vi från bolaget är öppna med att göra det bästa för Sunne, frågan är som rubriken säger, har det blivit ett politiskt spel, där prestigen hos majoriteten går före kostnader?

Frågan är ställd!

Perra Hermansson, vd SFAB

Niclas Jansson, ekonomichef SFAB

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.