Hoppa till huvudinnehållet

De gör humor av funktionsvariationer: ”Förvånad att fler inte gjort det”

Publicerad:
Omslaget (hela bilden syns inte) för ”Torka mig i röven”, som Olle Elfgren och Erik Appelquist ligger bakom.
Omslaget (hela bilden syns inte) för ”Torka mig i röven”, som Olle Elfgren och Erik Appelquist ligger bakom. Foto: Privat

Vad innebär det egentligen att leva med en funktionsvariation?

I podcasten ”Torka mig i röven” reder Olle Elfgren och hans assistent, Erik Appelquist, inte bara ut detta - de gör även humor av det.

– Det finns väldigt mycket humor att göra om det här ämnet, jag är förvånad att folk i min sits inte gör det så ofta, säger Olle Elfgren.

Erik Appelquist, 22, är uppvuxen i Sunne. För drygt ett år sedan började han som personlig assistent för Olle Elfgren, 23, från Molkom.

Det skulle visa sig bli starten på en fin relation, som nu har mynnat ut i en podcast.

– Jag hade tidigare jobbat som personlig assistent hos folk med ALS, då fick jag rädda liv under arbetspasset och åka många vändor till sjukhus. Båda gick sedan bort. Tiden hos Olle är mer avslappnad och vi har verkligen blivit nära. Han har vuxit upp på det här sättet och har ett annat sätt att se på sitt liv.

”Vill driva med mig själv”

Olle Elfgren, 23, är journalist och copywriter. Han är född med sjukdomen SMA typ 2 som innebär att nervsignalen från hjärnan till musklerna är blockerad. Det gör att han använder permobil och har assistent dygnet runt.

När man, som Olle, har levt hela sitt liv på det sättet, finns det en hel del att berätta. Dels om hur han själv upplever det, dels hur andra personer förhåller sig till honom.

– I media framställs vi antingen som fantastiska människor och att vi är en inspiration, eller motsatsen om hur jobbigt och hemskt det är för oss. Jag vill driva med mig själv, det finns väldigt mycket humor att göra om det här ämnet. Jag är förvånad att folk i min sits inte gör det så ofta, säger Olle Elfgren.

– Folk pratar ibland med Olle som man gör med barn. Vi driver med deras fördomar och om hur andra förhåller sig till en funktionsvarierad person. Det ska vara kul, utan att förlöjliga. Och Olle är så jäkla rolig, säger Erik Appelquist.

Fokus är att det ska vara roligt. Åtminstone nu i uppstarten.

– Vi börjar med humor så vi inte skrämmer bort någon och börjar berätta långa historier om våra liv. Det ska hållas lite lättsamt, säger Erik Appelquist.

– Det blir så pretentiöst om vi ska gå in med inställningen att humorn ska säga något också. Både jag och Erik har större allvar än det framstår i podden, men vi vill se vart vi tar det här först, säger Olle Elfgren.

Korta avsnitt

Avsnitten är korta. Endast runt 20 minuter. Det är Erik Appelquist som klipper allt själv.

– Vi börjar så eftersom vi inte är tillräckligt etablerade. Det är ett ganska smalt ämne och jag tror inte att man som lyssnare hade pallat i en timme, säger Erik Appelquist.

Den första delen är redan ute. Varje torsdag släpps sedan ett nytt avsnitt av ”Torka mig i röven”.

– Första inspelningen blev jättebra. Det hände någonting när vi tryckte på inspelningsknappen. Vi tycker ju om varandra, har mycket kul ihop, men det är inte alltid det funkar när mikrofonen är på. Det tyckte jag att det gjorde i premiäravsnittet, säger Olle Elfgren.

Artikeltaggar

FunktionsvariationKarlstadNöje/KulturPodcastSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.