Företaget Biosorbe har utvecklat en produkt som suger åt sig olja och avvisar vatten. Nu bygger företaget en fabrik och startar samarbete med Rottneros bruk, genom att använda deras spillvärme.
– Detta är ett led i att vi vill vara ett nav där andra företag kan blomma upp, berättar fabrikschef Ola Thomasson.
Biosorbe tillverkar sin speciella produkt Greenall av Rottneros bruks pappersmassa. Tanken är att den ska kunna användas vid små och stora oljespill och Biosorbes vd Lars-Erik Sjögren tror att största kunderna finns inom industri- och transportsektorn. Även hemmafixare kommer att kunna köpa och använda den i framtiden.
Man är inte först på marknaden med en sådan produkt. Men denna är lite annorlunda.
– De andra är ofta baserade på plast, cement eller bomull. De är alltså inte lika miljövänliga som vår produkt som tillverkas av pappersmassa. Dessutom suger den upp betydligt mer än många andra produkter. Greenalls sugförmåga är upp 10-14 gånger sin egen vikt, berättar Lars-Erik Sjögren.
Det var när Biosorbe började arbeta med att ta fram sin produkt som man fick kontakt med Rottneros bruk. De erbjöds en lokal där de kunde testa och utveckla produkten av pappersmassan.
– Detta ägnade vi oss åt hela hösten och vintern 2019-20 och det visade sig att Rottneros bruks CTMP-massa var den som passade vår produkt bäst. Våren 2020 lyckades vi få in 10 miljoner kronor från investerare och det innebar att vi hade möjlighet att börja bygga en fabrik, fortsätter Lars-Erik Sjögren.
Man sökte lämplig plats, och då man behöver god tillgång till energi, var det nära till hands att vända sig till Rottneros bruk. Vilket fabrikschef Ola Thomasson genast nappade på. Han föreslog samtidigt att Biosorbe kunde använda spillvärme från bruket, i deras torkningsprocess.
– Vi tar redan idag reda på en stor del av spillvärmen internt, men vi jobbar aktivt för att bli ännu bättre på det. Vi jobbar ju för att bli en hållbar del av samhället och vill gärna att andra drar nytta av våra restprodukter. Vi vill vara ett nav där andra företag kan blomma upp, förklarar han.
Och så blev det. En kulvert har dragits från bruket till Biosorbes lokaler och där finns en värmeväxlare som gör om varmvattnet till varmluft.
Man är i slutfasen av själva fabriksbygget och räknar med att provköra anläggningen senast i augusti. Biosorbe har kontor i Karlstad där tre personer arbetar. På fabriken i Sunne har fyra nya tjänster tillsatts. Planen är att till en början tillverka 500 ton per år av produkten Greenall. Men man vill öka detta och hamna på cirka 5 000 - 10 000 ton inom 3-5 år.
– I nästa steg har vi en ambition att kunna pressa oljan ur pappersmassan och återanvända den. Detta är något vi bara börjat att titta på, berättar Lars-Erik Sjögren.