Hoppa till huvudinnehållet

Erna Solberg: "Gränsen en flaskhals länge"

Publicerad:
'För att vi ska kunna öppna oss mer i Norge så måste vi skydda oss vid gränsen', förklarar statsminister Erna Solberg. Arkivbild.
"För att vi ska kunna öppna oss mer i Norge så måste vi skydda oss vid gränsen", förklarar statsminister Erna Solberg. Arkivbild. Foto: Torstein Bøe/AP/TT

Norge öppnar upp landet mer - men gränsen regleras fortfarande. Det förklarar statsminister Erna Solberg vid en presskonferens i Oslo.

– För att vi ska kunna öppna oss mer i Norge så måste vi skydda oss vid gränsen, säger hon.

Sjunkande smittotal, färre inläggningar på sjukhus och allt fler vaccinerade gör nu att Norge öppnar upp samhället i det som kommit att kallas fas 3. Bland annat får upp till 5 000 personer samlas, restauranger får ha öppet längre och breddidrotten får starta upp.

Men det finns ett mörkt moln – deltavisurset – som sprider sig över världen.

– Situationen år fortfarande skör och kan ändra sig fort. Och för att vi ska kunna öppna oss mer i Norge så måste vi skydda oss vid gränsen, säger Erna Solberg

Men det finns hopp. De norrmän som är fullvaccinerade kommer att kunna slippa att testa sig vid gränsen. Och Norge tar nu steg för att försöka korta köerna. Fler poliser och ombyggnationer kring gränspassagerna leda till kortare väntetiderna.

– Men gränsen kommer att vara en flaskhals länge, konstaterar Erna Solberg.

De nya lättnaderna inne i Norge börjar gälla den 20 juni. Och planen att gå till fas 4 men nya öppningar ligger tre veckor framåt men är beroende av utvecklingen av smittläget.

Jonas Dagson/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetErna SolbergInrikes/utrikesNorgePolitik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.