Hoppa till huvudinnehållet

Stora drömmar i en liten stad: "Musik ska kännas äkta"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Johannes Ågren har tidigare spelat in tolkningar av Håkan Hellström och Broder Daniel. Nu släpper han den egna låten "På riktigt".
Johannes Ågren har tidigare spelat in tolkningar av Håkan Hellström och Broder Daniel. Nu släpper han den egna låten "På riktigt". Foto: Martin Persson

I det lilla samhället bor de stora drömmarna.

Nu släpper 24-åriga Johannes Ågren från Ekshärad singeln "På riktigt".

Han drömmer om att få lämna fabriksgolvet för strålkastarljuset på scenen. Johannes Ågren har skrivit låtar och producerat egen musik sedan högstadiet, nu släpper han den nya singeln "På riktigt" – en låt som kan tydas som en presentation av honom som artist och låtskrivare.

– ja, jag vill ju att min musik ska kännas äkta, den ska vara på riktigt.

NWT når honom under arbetsdagen på en fabrik i Råda. Många av textraderna och låtidéerna föds faktiskt under de vardagliga sysslorna.

– Ja, det händer ofta att jag får uppslag till låtar när jag jobbar. Då går jag åt sidan och spelar in idéerna på telefonen. När jag sedan kommer hem arbetar jag vidare med idéerna. Jag hinner tänka en hel del på fabriken med hörselkåporna på.

Tolkat Håkan och Broder Daniel

Tidigare har han rönt viss uppmärksamhet för sina tolkningar av Håkan Hellströms "För sent för edelweiss och Broder Daniels indieklassiker "Shoreline". Den sistnämnda översatte han till svenska.

– Jag kommer från en liten ort och Broder Daniel förmedlar en liknande uppväxt. När jag fastnade för dem som 15-åring hade de lagt ner för länge sedan, men jag kunde verkligen relatera till flera av deras låtar.

– Mycket av det de skriver om skriver jag också om. Min översättning av "Shoreline" skrev jag mot bakgrund av min uppväxt i Ekshärad. Det handlar om komma från en liten plats och ha stora drömmar, säger Johannes Ågren som numera flyttat in till Karlstad.

Obesvarad kärlek

Låten "På riktigt" som han släpper den 18 juni, handlar om obesvarad kärlek.

– Själva hooken kom jag på här på jobbet. Sedan satte jag mig hemma med gitarren och det gick väldigt fort att skriva klart låten. Den rann liksom ur mig.

Han skriver ofta utifrån egna erfarenheter.

– Den senaste tiden har jag snöat in på svensk radiomusik, det görs väldigt mycket bra musik just nu.

Tidigare var hans musik mer gitarrdriven, numera har syntarna tagit allt större plats.

– Jag försökte skriva på engelska först, men det är enklare och mer rakt att skriva på svenska. Det är lättare att få fram det jag vill säga i musiken.

Han berättar att han tidigare varit väldigt mån om att det rent tekniska i inspelningen ska vara perfekt, på senare tid har han mer månat om känslan.

– När jag sjunger in låtarna vill jag att de ska kännas. Det ska vara på allvar och de ska beröra. Det är viktigare att känslan i en sångtagning är rätt än att pitchen är fulländad. En råhet i rösten kan göra väldigt mycket med energin i en låt.

Artikeltaggar

EkshäradHåkan HellströmMusikNöje/KulturPopRåda

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.