Niklas Rådström får Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2021.
– Det känns helt fantastiskt att få tilldelas ett sånt här fint pris; vad mer kan man säga? sa författaren, som via länk bjöd på både Lagerlöf-hyllning och ett reseminne som vittnade om hennes storhet.
Pristagaren avslöjades på torsdagseftermiddagen på lämpligast möjliga plats: Selma Lagerlöfs arbetsrum på Mårbacka.
– Juryn har tilldelat dig årets Selma Lagerlöf-pris för ett stort författarskap som ger oss en hyllning till fantasins förmåga att ladda våra livsandar och få oss att leva vidare, sa Anna Forssberg, som är ordförande i juryn.
– Så fint! svarade Niklas Rådström, som deltog via nätet, men den digitala överföringen dolde inte glädjen.
Lätt generad
I motiveringen lyfts bland annat fram hur han skildrar människors ”märkliga förmåga att finna glädje och värde i livets elände” och att det är ”den livsinstinkt som laddas av fantasin – något som är helt i Selma Lagerlöfs anda.”
Själv blir han lätt generad, när han ombeds att berätta om sitt författarskaps släktskap med Lagerlöfs:
– Det är kanske så, att just det här språnget som fantasin kan ta mellan ljus och mörker, mellan minne och nutid, där finns väl ett slags släktskap kanske, säger han och sedan ler han:
– Det är svårt att jämföra sig själv med en så stor diktare som Selma Lagerlöf naturligtvis...
Men idag får du det!
– Tack! Det är helt fantastiskt.
Hur ser din relation till Selma Lagerlöf ut?
– Vilken svensk läsare har inte en relation till Selma Lagerlöf! Jag tänker inte minst på Nils Holgersson, som är ofrånkomlig och som jag är tillräckligt gammal, för att fått uppläst för mig i skolan. I synnerhet när man flyger över Sverige, kan man inte låta bli att tänka på Sveriges landskap ur det här fågelperspektivet.
Nådde till Rumänien
Ett speciellt reseminne dyker också upp: på 60-talet var en elva-tolv-årig Niklas Rådström på resa i Rumänien med sin mamma och träffade på en åldrad apotekare som pratade ”en märklig svenska med en dialekt som inte gick att förknippa med något svenskt landskap över huvud taget”.
– På sin hemsnickrade svenska lyckades han berätta att han som ung hade läst Nils Holgersson på rumänska och blivit så oerhört fascinerad av boken att han hade skaffat sig en svensk upplaga och sedan lärt sig svenska på egen hand genom att läsa dem parallellt. Det är väl ett tecken på vilken storhet som Lagerlöf har ute i världen! säger Niklas Rådström.
Inte bara en naturkraft
Den nyutnämnde pristagaren passade också på att hylla Lagerlöfs arbete.
– Jag tänker ofta på att man hör ibland att Selma Lagerlöf är en sån naturlig berättare och att hennes berättande har en sån självklarhet, ungefär som att det vore en medfödd egenskap, en naturkraft. Ett sånt berättade som Lagerlöf står för har den karaktären, men det är också ett nedvärderande av det stora arbete som helt uppenbart ligger bakom hennes författarskap och det vi kan kalla hennes stil eller röst, säger han.
– Att skriva med den sortens klarhet och öppenhet, det hör till det svåraste av allt. Att skriva konstifikt och hemlighetsfullt, det är betydligt lättare än den avplanade stil som Lagerlöf står för.
Prisutdelning i augusti
Nu tänker Niklas Rådström ta omtag och läsa mera Lagerlöf och han hoppas att han ska kunna komma till prisutdelningen under Kulturveckan i Sunne.
Den 14 augusti ska han få ta emot sitt pris och dagen därpå ska förra årets pristagare Monika Fagerholm få sitt. Under veckan planeras också för en konsert med Lill Lindfors.
Men först: ett firande på distans. På Mårbacka skålades det i äppelmust och hos pristagaren blev det bubbel:
– Nu har vi en liten flaska champagne i kylskåpet, avslöjar han innan kopplingen stängs ner.
FAKTA
Litteraturpriset
Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris har som syfte att främja författarskap i Selma Lagerlöfs anda genom att dela ut ett litteraturpris till författare för ett eller flera verk på svenska språket.
2020 års pris tilldelades författaren Monika Fagerholm.
Bland tidigare pristagare från de senaste åren kan också nämnas Kristina Sandberg, 2019, Lars Norén, 2017, Sara Stridsberg, 2016, Lotta Lotass, 2014, Klas Östergren, 2012, Jan Lööf 2010.
Det allra första priset delades ut 1984 och gick till Birgitta Trotzig. Också Astrid Lindgren, Sara Lidman och Göran Tunström hör till dem som tidigt förärades priset.
En prisnämnd som utses av stiftelsens styrelse beslutar om pristagare. Juryn består av ledamöter som väljs dels av stiftelsen, dels av Mårbackastiftelsen, Selma Lagerlöf-Sällskapet och Kungliga biblioteket.
Litteraturpriset delas ut vid Kulturveckan i Sunne i augusti.