Hoppa till huvudinnehållet

Ny fullstor idrottshall osannolik – trots föreningars vädjan: ”Ingen framtidstro”

Publicerad:
Bengt Krönström och Claes Nordsäter, Sunne tennisklubb, visade tydligt vad de tyckte om att hallen, av allt att döma, inte blir fullstor.
Bengt Krönström och Claes Nordsäter, Sunne tennisklubb, visade tydligt vad de tyckte om att hallen, av allt att döma, inte blir fullstor. Foto: Fredrik Finnebråth

Sunne kommun har haft ett möte med berörda föreningar kring nybyggnationen av en idrottshall vid Skäggebergsskolan.

Syftet var att få en bild över deras behov med fokus på om det ska bli en fullstor hall eller en i mindre skala.

Trots en samstämmig kör var det ingen tvekan om åt vilket håll det barkade - till många föreningsmänniskors besvikelse.

– Det här håller inte. Ska man bygga så ska man göra det ordentligt, menade Claes Nordsäter, Sunne tennisklubb.

När FB frågade ett gäng lokala idrottsföreningar om deras syn på detta i höstas, var nästan alla eniga om att en fullstor hall (45 x 40 m) var vägen att gå för att den ska kunna nyttjas fullt ut.

Ny idrottshall på gång i Sunne - så tycker föreningarna: “Fantastiskt”

Dessa tankar hade inte ändrats - snarare förstärkts - när de mötte Sunne kommun ett halvår senare.

De som höll i mötet var Per Branzén, tillförordnad verksamhetschef samhällsbyggnad, Henrik Rundqvist, fritidschef och Peter Lindgren, Idrottskonsulent RF-SISU Värmland.

Projekteringen för nybyggnationen, som Sunne kommun uppskattat ska kosta runt 35 miljoner kronor, har fortfarande inte kommit i gång. Först skulle en diskussion tas med det lokala föreningslivet, som alltså var det som hände under tisdagskvällen i Frykensalen. Byggstart planeras 2022.

Per Branzén (vänster) och Henrik Rundqvist, fick svara på många frågor.
Per Branzén (vänster) och Henrik Rundqvist, fick svara på många frågor. Foto: Fredrik Finnebråth

Tolv föreningar närvarade.

Ganska snabbt kunde föreningsmänniskorna ana åt vilket håll det lutade.

– En fullstor hall upptar ett väldigt stort område. En mindre hall ryms inom byggrätten, det blir inte inte lika mycket trafik och färre parkeringar även om det blir fler än nu. Det fyller inom ramen till och med för lite tillbyggnader, en fullstor sporthall drar i väg, redogjorde Per Branzén tidigt.

Till åhörarnas förtvivlan.

”Finns ingen framtidstro”

Claes Nordsäter, ordförande Sunne tennisklubb, markerade.

– Det är sällan någon bygger en hall för i går eller i dag. Oavsett vilken stol man sitter på i kommunhuset eller utanför, borde det inte finnas någon annan approach än att bygga en fullstor hall. Det behövs för att barnen ska växa upp, bo och finnas här.

Han fortsätter:

– Randvillkor har funnits där i många år, men det borde ha funnits incitament. Man måste ta fram en plan, hur ser det ut och hur ser framtiden ut? Men just i det här fallet finns det ingen framtid, utan det ska projekteras inom ett år.

– Ni (Sunne kommun) har gjort det här med en klackspark. Det håller inte. Ska man bygga en idrottshall så ska man göra det ordentligt. Vi kommer att kriga för att det ska bli en stor hall i Sunne, även om det inte blir vid Skäggebergsskolan. Kommuninvånarna ska kunna vara här, bidra till skattepengar i framtiden. Företagsledare ska kunna ta hit sina familjer. Det är jätteviktigt att ha en framtidstro. Här är det tvärtom - att bygga en liten hall ger ingen framtidstro, menade Claes Nordsäter.

Bengt Krönström, även han från Sunne tennisklubb:

– Ska Skäggebergsskolans omedelbara behov få styra vad samhället behöver i Sunne? De behöver en hall jättesnabbt utifrån sina behov, men här finns också ett föreningsliv och ett samhälle som behöver en rejäl hall för att kunna utvecklas.

– Vad är chansen att det blir en stor hall på Skäggeberg? undrade Catharina Rosenkvist, VÄIF volleyboll, när hon märkte åt vilket håll det var på väg.

– Inte så stor, svarade Per Branzén.

Åtta personer från olika föreningar i kommunen var på plats, samt fyra via Teams.
Åtta personer från olika föreningar i kommunen var på plats, samt fyra via Teams. Foto: Fredrik Finnebråth

Om det ska ske över huvud taget i Sunne blir det förmodligen någon annanstans.

– Arenaområdet, mellan Sparbankshallen och Helmia Arena är intressant, säger Per Branzén men betonar att det är en helt annan fråga och att kvällens samtalsämne enbart handlade om Skäggeberg.

”Rusta upp Skäggebergshallen”

Emil Örnborg, Lysvik IBF, föreslog en annan lösning:

– Kan man inte bara se i hur dåligt skick Skäggebergshallen är och renovera den, kanske bygga ut? Det kostade 25 miljoner att bygga en sporthall i Munkfors. Om ni har 35 miljoner att leka med, då kan ni bygga en fullstor hall och ändå ha tio miljoner över till Skäggeberg?

När föreningarna fick frågan om de hade någon nytta av en ny hall i mindre skala, var det ingen som räckte upp handen av de som var på plats.

En fullstor hall skulle innebära större möjligheter på flera sätt, menade dem.

– Vi vill arrangera cuper. Det går inte med en hall, då blir det bara några lag. Med två hallar kan vi ha en ”riktig” cup, det skulle innebära inkomster till kommunen också, säger Per-Olov Lindgren, Sunne IBK.

– Det här sätter locket på aktiviteter och i slutändan även Sunne, fyller Claes Nordsäter i.

 • Per Branzén, Henrik Rundqvist och Peter Lindgren höll i mötet.
  Per Branzén, Henrik Rundqvist och Peter Lindgren höll i mötet. Foto: Fredrik Finnebråth
 • "Inte så stora” svarade Per Branzén på frågan om hur stor chans det är med en fullstor idrottshall vid Skäggebergsskolan.
  "Inte så stora” svarade Per Branzén på frågan om hur stor chans det är med en fullstor idrottshall vid Skäggebergsskolan. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Så här stora är de redan befintliga hallarna i Sunne.
  Så här stora är de redan befintliga hallarna i Sunne. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Så här skulle en fullstor hall se ut på pappret vid Skäggebergsskolan.
  Så här skulle en fullstor hall se ut på pappret vid Skäggebergsskolan. Foto: Sunne kommun
 • ...medan en hall i mindre skala skulle se ut så här.
  ...medan en hall i mindre skala skulle se ut så här. Foto: Sunne kommun

Ola Mill, ordförande i Mallbackens IF, fick slutordet:

– Jag gick in i det här mötet med inställningen att det är klart att hallen ska bli fullstor. Efter att ha lyssnat har jag svårt att förstå hur den ska kunna vara på Skäggebergsskolan utan att det skulle bli en sanitär olägenhet med den trafik som det skulle medföra. Behovet av en fullstor hall finns, men det är inte jättegott om utrymme tyvärr.

Per Branzén svarade:

– Det är precis som du säger. Att klämma in en fullstor hall funkar inte med detaljplan och hela området. Därför ville jag i tid sammankalla till det här mötet för att styra förväntningarna, så det inte bara drar i väg. Det här var det första mötet och vi ska fortsatta ha en tät dialog med föreningar och ta upp en vision för hela arenaområdet.

”Vi behöver den här dialogen”

Ola Mill:

– Vi föreningar måste vara realister också. Nu har vi i alla fall kommuntjänstemännens öra. Det här är ett jätteviktigt medskick till politikerna, så de är medvetna om att bygga en hall som inte är fullstor görs med begränsad nytta för föreningslivet.

– Men jag är väldigt glad att det blev ett sådant här möte, det tycker jag är storartat bra. Nu har vi alla möjligheter att gå vidare till någonting som är ännu bättre. Vi behöver den här dialogen mellan föreningslivet och Sunne kommun för att göra bra saker för Sunne i framtiden, säger Ola Mill.

De föreningar som fanns representerade av medlemmar under mötet var: Emil Örnborg, Lysvik IBF, Per-Olof Lindgren, Sunne IBK, Pia Dahlgren, Sunne IK, Anders Jonsson, Sunne bordtennisklubb, Catharina Rosenkvist, VÄIF volleyboll, Mikael Myrén, Sunne Basket, Claes Nordsäter, Sunne tennisklubb, Bengt Krönström, Sunne tennisklubb, Elena Strömberg Balla, Sunne SK konståkning, Fredrik Stodne, Sunne karateförening, Gustaf Nermark, Sunne IK, Ola Mill, Mallbackens IF.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHenrik RundqvistIdrottshallLysvik IBF herrMallbackens IFPer BranzénSkäggebergsskolanSportSunneSunne BasketSunne IBKSunne IKSunne KarateföreningSunne kommunVÄIF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.