Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Sunnepolitikernas val - riva ner eller bygga upp?

Publicerad:
Hanteringen av Kolsnäs motionscentrum är ett tecken på att allt inte står rätt till i Sunne kommun, anser insändarskribenten.
Hanteringen av Kolsnäs motionscentrum är ett tecken på att allt inte står rätt till i Sunne kommun, anser insändarskribenten. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På Kolsnäs motionscentrum är Sunnebor och tillfälliga besökare vana att träffa varandra i gymmet, i omklädningsrum, i bastun, på närliggande gräsytor och bollplaner, på tennisbanor, på de nya paddel banorna eller i direkt anslutning i Sundsbergs friluftsområde på vandringsleder, på elljusbanor, i skidspår och på cykelslingor.

Förstår ni inte, ni politiker och tjänstemän, som ska representera oss, att Sunneborna vill fortsätta att nyttja hela detta utbud. Förstår ni inte att det är helheten som ger styrkan? Hur många kommuner skulle inte vilja få detta samlade utbud i ett skyltfönster som kan beskådas från Europavägen? Det är inte bara på golfbanor som stora gräsytor imponerar. Därför ska vi också vara tacksamma för att Sunne golfbana ligger där den ligger och att Sunne Golfklubb klarar av att få verksamheten att gå runt.

Vi kommer därmed osökt in på betydelsen av föreningslivets betydelse i varje samhälle. Sunne kan vara glada över att ha ett rikt föreningsliv, men man ska inte ta detta utbud av föreningar, med ideellt arbetande medlemmar, som en självklarhet.

Ekonomin är av avgörande betydelse i föreningarna, liksom i Sunne kommun. Av de slantar man förfogar över vill man få ut bästa möjliga effekt och då handlar det om att skapa ett väloljat maskineri, där varje kugge känner sig viktig och uppskattad. Sunne kommun har över tusen anställda. Vad skulle effekten kunna bli av detta?

Därför är kommunens lösning inte att spara sig till en ljusare framtid. Det är heller inte att höja skatten och öka belastningen på de som redan bor här. Nej, lösningen sitter i att göra Sunne kommun så attraktiv att folk väljer att flytta till Sunne och ger Sunne kommun fler skattekronor med sitt arbete.

Och vad avgör om en familj vill flytta till Sunne? Jo, de ser till vilka möjligheter som barnen får för att kunna utvecklas på ett bra sätt. Grundskolor av bra kvalitet och gymnasieskolor som även har teoretiska gymnasieprogram gör att föräldrar och ungdomar inte väljer Karlstad eller Torsby som gymnasieorter.

Var så säkra på att familjer som tänker flytta till Sunne också tittar på fritidsutbudet. Förutom rena tävlingssporter står även motionsaktiviteter och friskvård högt i kurs när vi alla ska leva längre. Det är en bra anledning till att Sunne motionscentrum ska vara bland det högst prioriterade om man vill att Sunne ska utvecklas åt rätt håll och få fler invånare.

Om man undersöker värdet av Kolsnäs motionscentrum och skaffar sig ett underlag för att kunna ta ett klokt beslut, så kan det mycket väl landa i att Sunne kommun väljer att fortsätta driva Kolsnäs motionscentrum och öppnar den uppskattade verksamheten när Folkhälsomyndigheten tillåter det.

Att arrendera ut anläggningen för 500 000 kronor per år saknar verklighetsförankring och långsiktighet. Man riskerar också att binda upp sig vid en arrendator vars verkliga mål kan vara att komma över anläggningen för en spottstyver. Av det fritidschefen säger i FB verkar det som om ”rätt” arrendator redan är utsedd.

Om den yngre generationens politiker i Sunne ändå vill riva ner vad den äldre generationens politiker byggt upp, med förevändning att kommunen inte får konkurrera med kommersiella gym, så skulle Sunne kommun och föreningslivet, till exempel IFK Sunne, kunna hitta varandra och bli vinnare i en uppgörelse, med Kolsvik och Kolsnäs motionscentrum som ingredienser.

Eller ska vi slå oss för bröstet och tycka att allt är tillräckligt sagolikt som det är med ett helstängt Kolsnäs motionscentrum och gapande tomma skyltfönster i centrum?

Bara en Sunnebo

Artikeltaggar

InsändareKolsnäs motionscentrumSunneSunne kommun