Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänning hyllar Taube med Lisa Nilsson och Niklas Strömstedt i TV4

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Peter Nordahl, till höger, hyllar Sven-Bertil Taube i en tv-konsert med bland andra Niklas Strömstedt och Lisa Nilsson.
Peter Nordahl, till höger, hyllar Sven-Bertil Taube i en tv-konsert med bland andra Niklas Strömstedt och Lisa Nilsson. Foto: TV4/Carl Edlom

Nu visar TV4 "Hommage till Sven-Bertil Taube" där värmlänningen Peter Nordahl bjudit in bland andra Lisa Nilsson, Miriam Bryant och Niklas Strömstedt för att hylla den smått legendariske estradören Taube.

Från början var det tänkt som en konsert där Sven-Bertil Taube tolkar sånger med anledning av sin 85-årsdag. Men livet kom i vägen, under sommaren 2019 slaknade hälsan och han fick ställa in en rad engagemang, bland annat sin medverkan i tioårsfirandet av "Så mycket bättre".

Men konsertprojektet hade redan påbörjats, Karlskogafödda Peter Nordahl hade intervjuat Sven-Bertil Taube i London, gjort nedslag i den omfattande karriären som rymmer både scenkonst och tv- och filmroller. När Taubes hälsa satte punkt för hans egen medverkan, bjöd Peter Nordahl in artister som tidigare samarbetat med Taube och så blev hyllningen – hommagen – i stället vänd till Sven-Bertil Taube. I nya arrangemang av Peter Nordahl, framförda tillsammans med Gävle Symfoniorkester, tar Lisa Nilsson, Melissa Horn, Niklas Strömstedt, Miriam Bryant och Johan Rabaeus ton i sånger som ligger Sven-Bertil Taube nära hjärtat.

– Jag bjöd in artister som känner Sven-Bertil, det kändes viktigt att det inte bara blev vem som helst som tog sig an de här sångerna, berättar en nyklippt Peter Nordahl.

Han har dirigerat orkestern och i samråd med Sven-Bertil Taube noga valt ut de visor och sånger som framförs. De båda inledde samarbetet 2014 och hittills har det blivit fyra album.

– Det finns en fin spännvidd mellan Miriam Bryant och Melissa Horn till skådespelaren Johan Rabaeus, Sven-Bertils musik flyger fint över generationsgränserna.

Miriam Bryant tolkade Taubes inspelning av "Ett sista glas" i "Så mycket bättre" 2015 och här framför hon den till Nordahls arrangemang.

– Alla som medverkar gjorde det med lust och glädje, det fanns en påtaglig "rolighets-grej-känsla” i allt. Det är fint att kunna hylla Sven-Bertil när han fortfarande är i livet, nyligen har det gjorts så många hyllningar till personer när de inte längre finns med oss. Här ville vi göra en hejdundrande hyllning!

Niklas Strömstedt är lyrisk över konserten.

– Det är en fröjd att få jobba med Peter. Luften liksom ler när han viftar, säger han till NWT.

Sven-Bertil Taube och Peter Nordahl i London under arbetet med hyllningskonserten.
Sven-Bertil Taube och Peter Nordahl i London under arbetet med hyllningskonserten. Foto: TV4

Ferlin och Håkan Hellström

Bland de låtar som framförs i programmet finns "Trubbel" med Lisa Nilsson där faktiskt Sven-Bertil Taube själv också medverkar på ett hörn. Här finns också den värmländske poeten Nils Ferlins "På Arendorffs tid" som får nytt liv av Johan Rabaeus.

– Det är såvitt jag vet den enda dikt som Ferlin själv har tonsatt. Kanske att det finns någon mer, men kul så klart att ha med, säger Peter Nordahl.

Vad tror du det beror på att Sven-Bertil Taube når ut över generationsgränserna? Han delar scen med Håkan Hellström lika självklart som han lyfter fram en folkvisa från 1700-talet.

– Att han är en bra artist och skådespelare känner nog alla till. Men jag upplever också att alla gillar Sven-Bertil. Han är gränsöverskridande på ett märkligt sätt, jag vet inte om beror på att han alltid är så charmant och elegant. Han har talets gåva, kan föra sig.

– Han är också hela tiden nyfiken! På livet, och på att möta unga förmågor. Dessutom så är ju den musik han bär med sig, framförallt hans pappas musik, den är ju Sverige på något sätt. Musiken är den svenska folksjälen.

I dag är Taube 86, finns det några planer på fler projekt tillsammans?

– Ja! Vi kommer att släppa ett nytt album i höst. Sven-Bertil har läst in poesi av Lars Forssell hemma i London och så har jag tonsatt det hela, gett det en symfonisk skrud. Åtta dikter blir det, det handlar om livet och döden. Och havet.

Konserten sänds i TV4 den 28 maj och finns därefter att tillgå via TV4-play.

Artikeltaggar

Håkan HellströmLisa NilssonLondonMiriam BryantMusikNiklas StrömstedtNils FerlinNöje/KulturPeter NordahlSven-Bertil TaubeTV4

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.