Hoppa till huvudinnehållet

Orädd nykomling: ”Vi ska spela offensivt och överraskande”

Publicerad:
Filip Elfstrand, 19 och Renco Toorneman, 20 spelade båda samtliga matcher från start i fjol och blir viktiga för Bäckalunds IF även i division 5.
Filip Elfstrand, 19 och Renco Toorneman, 20 spelade båda samtliga matcher från start i fjol och blir viktiga för Bäckalunds IF även i division 5. Foto: Fredrik Finnebråth

De missade snöpligt avancemang i fjol - men räddades när IFK Ölme drog sig ur.

Nu är Bäckalunds IF tillbaka i division 5 för första gången sedan 2017.

– Vi är mycket starkare nu än förra året och känner oss redo för femman, säger Renco Toorneman.

Det blev färre matcher för alla lag inom breddfotbollen i fjol. Men inga spelade så få matcher i Värmland som de i division 6 norra, där Bäck höll till för tredje året i rad. Endast sex seriematcher gjorde att varje match blev kolossalt viktig.

Bäckalund slutade till slut på en andraplats, två poäng efter Torsby U. Det innebar kvalspel och väl där fick man en blytung start. Trots 2-1 ledning borta mot Värmlandsbro SK med tre minuter kvar plus tilläggstid, kom inte bara värdarna ikapp utan även förbi.

Förlusten gjorde att Bäck fick nöja sig med att bli tvåa, även i kvalspelet, och missade därmed avancemang.

– Där och då kändes det väldigt snöpligt att tappa två mål i slutminuterna, men vi repade oss rätt bra mot Velen och höll oss på en andraplats. Då hade vi en chans om något lag skulle dra sig ur, säger Renco Toorneman som spelade samtliga matcher från start för sitt Bäck.

Så blev det också. Fyra månader (!) senare, i februari, fick Bäckalund beskedet att klassiska Ölme dragit sig ur division 4, en plats som gick till Nyedshov och då fanns det plötsligt en vakant plats i femman - som gick till Bäck.

– Jag trodde alltid på det, tyckte det skulle vara roligt att spela i en högre division och hoppades verkligen att det skulle gå vägen. Och jag tyckte att vi spelade tillräckligt bra för att vara i femman, säger Filip Elfstrand som även han spelade alla fjolårets matcher från start.

Självklart att tacka ja till gratisplatsen?

– Ja, glasklart val. Det var ingen som hade någon annan tanke, säger Filip Elfstrand.

Unge Filip Elfstrand hade en fin utveckling på fjolårssäsongen och den hårt kämpande mittfältaren lär bli viktig för Bäck även i femman.
Unge Filip Elfstrand hade en fin utveckling på fjolårssäsongen och den hårt kämpande mittfältaren lär bli viktig för Bäck även i femman. Foto: Fredrik Finnebråth

Om inget oförutsett inträffar spelar Bäck, precis som alla andra, seriepremiär nästa helg. För andra året i rad kommer man från en lång försäsong som ständigt har skjutits upp.

Men det är inte bara negativt, menar Renco Toorneman.

– Det positiva har varit att vi kunnat bygga upp laget. Vi har några nya spelare som verkligen har kommit in i truppen nu. Men att få veta att säsongen äntligen drar igång känns väldigt skönt.

Träningsnärvaron har ständigt varit hög, trots tomt i matchkalendern under lång tid.

– För två-tre år sedan blev vi ett gäng som började träna i Bäck, sedan dess har vi bara blivit fler och fler. Det drar vi nytta av nu, det är ett sammansvetsat lag med bra stämning, säger Toorneman.

Thomas Larsson fortsätter som tränare för Bäck.
Thomas Larsson fortsätter som tränare för Bäck. Foto: Fredrik Finnebråth

Det är mer eller mindre samma trupp som ska göra det i år. På spelare ut-sidan finns visserligen en av hela seriens bästa spelare i fjol, Love Emilsson, som gått tillbaka till IFK Sunne.

Men de har förstärkt laget med desto fler och har därför en bredare trupp än för ett år sedan.

– Vi är mycket starkare nu än förra året och känner oss redo för femman. Det är mer konkurrens i laget. Love (Emilsson) är självklart en spelare som IFK Sunne kommer ha nytta av, men vi tog spelare från dem också, till exempel Lucas Johansson tror jag kommer bli väldigt viktig för oss. Sedan är vi ett sammansvetsat lag, vi har inte en spelare som gör det utan en hel trupp, säger Toorneman.

Den ökade konkurrensen märks, menar Filip Elfstrand.

– Nu måste man verkligen komma på träningar och visa varför man ska få spela matcher.

Även på ledarsidan finns inga nyheter att rapportera. Trotjänarna Thomas Larsson, Fredrik Norgren och Stefan Nilsson fortsätter.

– Det finns en tydlig plan över vad de vill. Vi ska fortsätta med vår spelidé, som är offensivt och överraskande. säger Renco Toorneman.

 • Fredrik Norgren är även han kvar i ledarstaben.
  Fredrik Norgren är även han kvar i ledarstaben. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Målvaktstalangen Oskar Hult, som häromveckan lämnade IFK Sunne, tränade med Bäckalunds IF. Men han har ännu inte bestämt sig kring framtiden.
  Målvaktstalangen Oskar Hult, som häromveckan lämnade IFK Sunne, tränade med Bäckalunds IF. Men han har ännu inte bestämt sig kring framtiden. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Fredrik Norgren med några taktiska synpunkter.
  Fredrik Norgren med några taktiska synpunkter. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Stefan Nilsson visade vad han tycker om att fotbollssäsongen snart är i gång.
  Stefan Nilsson visade vad han tycker om att fotbollssäsongen snart är i gång. Foto: Fredrik Finnebråth

För en nykomling som Bäck brukar nytt kontrakt vara ett fullgott betyg på en säsong.

– Att hålla oss kvar är ett realistiskt mål, men det är klart att man alltid pushar högre. Vi kanske inte tar oss till fyran men jag tror absolut att vi kan vara ett mittenlag, säger Filip Elfstrand.

– Femman är en väldigt stark serie. Det brukar vara ett stort hopp att gå från sexan till femman. Men som jag sagt tidigare, vi är ett sammansvetsat lag med bra stämning, så vi ska nog klara oss ganska bra, säger Renco Toorneman.

Från samarbete till konkurrent

Förra året hade Bäckalunds IF och IFK Sunne ett lyckat samarbete där de lånade spelare av varandra. Nu är de seriekonkurrenter och samarbetet var tvunget att avbrytas.

Redan i andra omgången, 12 juni, drabbar lagen samman på Granevi, som kan bli en stor publikfest - om de nya lättnaderna i restriktionerna från 1 juni inte ändras.

– Jag ser fram emot den matchen, det blir en rolig start på säsongen. Vi har heller inte samma press på oss som Sunne har, säger Renco Toorneman.

– Det är alltid roligt att slå rivalerna och sluta före dem i tabellen. Jag känner flera spelare från IFK Sunne och det vore kul att få gå runt och småretas lite, skrattar Filip Elfstrand.

Truppen 2021

Ledare:

Thomas Larsson, tränare

Fredrik Norgren, tränare

Stefan Nilsson, lagledare

Målvakter:

Oscar Lagerlöf Kolmodin, 19

Carl Pålman Sundeskog, 19

Försvarare:

Linus Engström, 31

Adam Gullström, 31

Tobias Hedlund, 26

Henrik Jonsson, 47

Adam Jönsson, 29

Oliver Karlsson, 19 (ny)

Thomas Larsson, 45

Fredrik Norgren, 41

Oscar Rundqvist, 20

Renco Toorneman, 20

Mittfältare:

Theo Carlbom, 19

Filip Elfstrand, 19

Lucas Johansson, 19 (ny)

Johan Nilsson, 29

Alexander Nilsson, 19

Christofer Olsson, 17

Pontus Persson, 30 (ny)

Stefan Sundkvist, 52

Anfallare:

Johan Brännlund Hagelin, 19

Stefan Larsson, 32

David Selander, 30

Colin Toorneman, 18

Har du missat tidigare delar i FB:s nedräkning inför fotbollssäsongen? Se nedan.

Gemenskapen är nyckeln till framgång: ”Vi har väldigt roligt tillsammans”Hockeytouch ska ge ny dimension: ”Mer fart och fysik”

Artikeltaggar

BäckalundBäckalunds IFDivision 5 VästraFilip ElfstrandFotbollRenco Toorneman

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.