Hoppa till huvudinnehållet

Villa totalskadad efter åsknedslag: ”Det small som bara den”

Publicerad:
Reporter Sara Fallberg Omar
Sara Fallberg Omar
sara.fallberg.omar@nwt.se
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Karlsson

Åskan slog ner i en villa i Ekshärad vid 15.30-tiden på torsdagen. Ingen skadades i branden, men huset blev totalskadat.

Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen.

Räddningstjänsten kunde ganska snabbt meddela att branden orsakats av ett åsknedslag. Polisen valde av den anledningen att inte åka dit.

Ägaren till huset ska ha suttit inne i det och hört en stor smäll och sett när det tände eld enligt Håkan Finnkvist, insatsledare från räddningstjänsten i Hagfors.

– Det small som bara den sa han.

– Huset är halvt nerbrunnet, två väggar har rasat helt och det finns två väggar kvar som har någon slags bäring. Taket har rasat helt, det är en totalskada, säger insatsledare Håkan Finnskvist.

Ägaren ska ha kollats av ambulanspersonal, men ska inte ha behövt någon vård.

Det ligger ett uthus 30 meter från boningshuset, men det ska aldrig ha varit någon fråga om en spridningsrisk av elden – både för att vindarna var gynnsamma och för att räddningstjänsten hann dit i tid enligt insatsledare Håkan Finnskvist.

– Hade det vart tidigare på våren och det var torrt gräs runt omkring, då hade det varit lite annorlunda.

Räddningstjänsten hade vid 16.45 redan börjat avveckla från platsen, men enligt insatsledaren skulle flera av enheterna vara kvar 1,5-2 timmar till och sedan skulle det behöva vara kvar folk där under natten.

– Det här är av timmerstomme då, så det kommer ju till att bli en glödbrand som är av längre dignitet, säger Håkan Finnkvist.

Vid 22.30 kunde räddningsregion Bergslagen meddela att en tankbil och två man kommer vara kvar på platsen under hela natten.

Artikeltaggar

Brott & blåljusBränderEkshärad

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.