Hoppa till huvudinnehållet

Tungt besked för allaktivitetshuset: ”Vi måste behandla alla likvärdigt”

Publicerad:
Föreningen som driver Åmbergs allaktivitetshus får inte de lättnader av kommunen gällande driftkostnader för fastigheten som man önskat.
Föreningen som driver Åmbergs allaktivitetshus får inte de lättnader av kommunen gällande driftkostnader för fastigheten som man önskat. Foto: Karina Johansson

Föreningen bakom Åmbergs allaktivitetshus har vädjat om att slippa betala driftskostnader till kommunen under pandemin. Sunne kommun svarar att föreningens skuld till kommunen ska regleras genom avbetalning.

– Vi måste behandla alla föreningar likvärdigt, säger Linda Johansson (S).

På onsdagen var ärendet uppe i allmänna utskottet eftersom kommunen fått en skrivelse från föreningen.

– Likt många andra föreningar har man haft det tungt under pandemin så man har inkommit med en önskan om att gällande nyttjanderättsavtal ska omförhandlas. Nuvarande avtal gäller fram till den 1 april 2022. Man önskar en förlängning med fem år samt att ingen driftskostnad utgår under pågående pandemi. Självklart är det en behjärtansvärd verksamhet, men vi känner att vi måste handha ärenden gällande föreningar på ett likvärdigt sätt, säger Linda Johansson (S), ordförande i allmänna utskottet.

Kommunens beslut blir att berörd verksamhetschef (Samhällsbyggnad) får i uppdrag att förhandla om ett nytt nyttjanderättsavtal med föreningen Åmbergs Allaktivitetshus som börjar gälla när nuvarande avtal löper ut. Det nya avtalet ska bygga på att kommunen får täckning för fastighetens driftskostnader och föreningens nuvarande skuld till kommunen ska regleras genom avbetalning.

– Vi vill gärna gå föreningen tillmötes på det sätt vi kan och det är just att en avbetalningsplan läggs upp för driftskostnaderna. Jag hoppas verkligen att den breda och fina verksamheten där kommer igång igen när pandemin släpper taget om oss, säger Linda Johansson.

När FB ringer upp James Montgomery, ordförande i föreningen Åmbergs Allaktivitetshus, blir han överraskad.

– Det här beskedet är ju inte vad vi har hoppats på. Vi har styrelsemöte den 28 maj där vi tänkte behandla den här frågan, säger han.

Artikeltaggar

AllaktivitetshusetAllmänna utskottetLinda JohanssonNyheterSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.