Oklart hur många som skadas i skogen

Arbete
PUBLICERAD:
Arbete med motorsåg efter trädfällning innebär olycksrisk. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
De fem senaste åren har 1 860 arbetsplatsolyckor och sjukdomar inom jordbruk, skogsbruk och fiske anmälts visar statistiken. Men i siffran ingår inte inhyrda utländska säsongsarbetare och anställda av bolag i andra länder, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det bör anmälas, men sker ofta inte om företaget inte har kunskap eller inte vill anmäla det, säger arbetsmiljöinspektör Patrik Hemmingsson till tidningen.

Enligt såväl Arbetsmiljöverket som GS-facket finns ett mörkertal, bland annat eftersom de som är anställda i ett annat land enligt Arbetsmiljöverket ska registrera sina arbetsskador där.

– Billig arbetskraft importeras samtidigt som arbetsskadornas följdverkningar och kostnader exporteras tillbaka – en cynisk och lönsam affär, säger Magnus Lindberg, avtalsansvarig på GS-facket, till DN.

En skogsarbetare från Polen berättar för tidningen om en landsman som i slutet av 00-talet fick ett finger avskuret under arbetet:

– Han skickades till sjukhus, sedan skickades han bara hem. Helt utan ersättning.

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.