Hoppa till huvudinnehållet

Stor optimism på Sommarlandet: ”Vi har inte haft en så stor nyhet på många år”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
"Det är häftigt att kunna presentera en ny attraktion”
"Det är häftigt att kunna presentera en ny attraktion” Foto: Dan Enwall

Ödeläggelsen efter branden på Sunne Sommarland var stor. Men likt Fågel Fenix har nu något nytt, Duellen, rest sig ur askan.

– Det är häftigt att kunna presentera en ny attraktion, vi har inte haft en så stor nyhet på många år, säger anläggningschefen Reine Flodin.

Den blågulfärgade dubbelrutschkanan – Duellen, som den kallas – har tagits fram av kanadensiska ProSlide, som levererat de andra banorna på anläggningen. För formgivningen står den välmeriterade designern Istvan Foth i Osebol.

– Eftersom vi ville ha den på samma ställe som den förra har det krävs mycket mätning för att allt ska stämma. Men tack vare en bra leverantör, Istvans stora erfarenhet och kunnande samt ett jättejobb av lokala företag så har det blivit riktigt bra, säger Reine Flodin.

Tävlingsmoment

Duellen, som blir det stora dragplåstret och givetvis kommer att lyftas fram i Sommarlandets marknadsföring, har ingen speciell målgrupp.

– Alla som är över 1,20 kan åka, men den passar ju väldigt bra för tävlingslystna kompisgäng och familjer. Man åker i singelring eller dubbelring tillsammans med sin kompis, eller sina kompisar om man är två då. Under nedfarten kan man se varandra eftersom banan öppnas upp på två ställen. Just det här att man kan tävla mot varandra ger en ny twist när det gäller vårt utbud, säger Reine Flodin.

Attraktionen ser ganska klar ut där den nu står men en hel del detaljjobb återstår fortfarande. Totalkostnaden för Duellen är cirka 15 miljoner kronor.

– Ja, det är ju ett ganska stort projekt. När den är helt klar är tanken att banan ska testköras i början av juni. Det är häftigt att kunna presentera en ny attraktion, anläggningen har ju inte haft en så stor nyhet på många år, säger Reine Flodin.

Men Duellen är inte det enda som är nytt inför premiären den 26 juni.

– Vi får ju en ny Wipeout-bana och ny Bommen som båda brann upp, liksom många utsmyckningsdetaljer som vi nu ersatt med nya fräscha sådana. Det har varit mycket jobb med att ersätta allt som förstördes i branden.

 • Här börjar Duellen.
  Här börjar Duellen. Foto: Dan Enwall
 • En hel del smådetaljer återstår när det gäller färdigställandet av sommarlandets nya åkattraktion.
  En hel del smådetaljer återstår när det gäller färdigställandet av sommarlandets nya åkattraktion. Foto: Dan Enwall
 • En påminnelse om branden 24 april 2020.
  En påminnelse om branden 24 april 2020. Foto: Dan Enwall
 • Utsmyckningsdetaljer som förstördes i branden har ersatts med nya.
  Utsmyckningsdetaljer som förstördes i branden har ersatts med nya. Foto: Dan Enwall
 • Från och med i år kan sommarlandsbesökarna få ”en egen kupè” i ett av de sommartält som vi här ser stommen till.
  Från och med i år kan sommarlandsbesökarna få ”en egen kupè” i ett av de sommartält som vi här ser stommen till. Foto: Dan Enwall
 • ”Just det här att man kan tävla mot varandra ger en ny twist när det gäller vårt utbud”, säger Reine Flodin om Duellen.
  ”Just det här att man kan tävla mot varandra ger en ny twist när det gäller vårt utbud”, säger Reine Flodin om Duellen. Foto: Dan Enwall

Enligt reglerna som gäller nu får Sommarlandet ta in 1 370 besökare per dag, vilket kan jämföras med de 1 900 per dag man tagit in som mest på den 28 000 kvadratmeter stora ytan.

– Vi kommer att sälja biljetter online, vilket kan vara bra att tänka på om man ska vara säker på att komma in, säger Reine Flodin.

900 sökande

Men personal kommer man att ha. Över 900 ansökningar har kommit in till de cirka 70 tjänster som ska besättas över hela Kolsnäsområdet.

– Vi kan ge många ungdomar jobb och de är positiva och entusiastiska. Vi är ett stort team som ser fram emot att ge järnet i sommar, säger Flodin som verkar lättad över att det gått att finna hållbara lösningar i pandemitider.

– Det är klart att det alltid är besvärligt med restriktioner. Marginalerna blir ju mindre. Men vi är väldigt glada att vi kan öppna. Och att vi kan erbjuda lite ljus efter en mörk period. Vi är väldigt taggade och optimistiska. Efter branden har vi fått en väldigt fräsch anläggning där Duellen är grädden på moset, säger Reine Flodin.

Artikeltaggar

FrykenKanadaNyheterReine FlodinSunneSunne sommarland

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.