Hoppa till huvudinnehållet

Mer pengar till kultur i skolan – så mycket landar i din kommun

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Elever i grundskolan ska få pröva på olika sorter av skapande. Nu kommer nya, utökade bidrag till verksamheten Skapande skola. (Genrebild)
Elever i grundskolan ska få pröva på olika sorter av skapande. Nu kommer nya, utökade bidrag till verksamheten Skapande skola. (Genrebild) Foto: Charlotte Årling

Samtliga 16 kommuner i Värmland får del av kakan när Kulturrådet delar ut bidrag till Skapande skola.

Mest får Karlstad, men också Eda och Kristinehamn hör till kommunerna som drar hem en rejäl slant till kultursatsningar i grundskolan.

Totalt fördelar Statens kulturråd nu drygt 196 miljoner kronor för kulturinsatser i landets grundskolor under nästa läsår.

I Värmland är det största kommunen Karlstad som ror hem mest, med 1,4 miljoner kronor, men ingen kommun blir utan och även två fristående huvudmän nådde fram i fördelningen.

Arkitektur i Arvika

Pengarna ska gå till kultur för elever i grundskolan. Det kan vara filmskapande, skrivande med författarbesök och måleri med mycket mera.

I ett pressmeddelande lyfter Kulturrådet fram två värmländska satsningar:

• Arvika planerar ett projekt inom arkitektur med målet att eleverna ska se sin närmiljö i Arvikas stadskärna med nya ögon och få syn på arkitektur som en konstform. Eleverna får leta upp en byggnadsdetalj, fotografera den och sedan återskapa den utifrån metod och material.

• För elever i årkurs 7 till 9 i Eda planeras ett projekt i graffiti och gatukonst. Eleverna får arbeta med bokstavsarkitektur och testa olika formspråk och stilar, från skiss till storformat med spray utomhus.

Mer kultur i skolan

Budgeten för Skapande skola är 25 miljoner större i år än tidigare.

– Det är glädjande att vi kan fördela mer pengar till grundskolorna i år. Elevernas eget skapande och fördjupningen i kulturuttrycken tillsammans med professionella kulturaktörer och pedagoger är särskilt viktigt i dessa tider, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

KULTURSTÖDET TILL SKOLAN

Så mycket får Värmland

Karlstad 1 404 101

Eda 731 200

Kristinehamn 553 000

Säffle 521 500

Grums 450 500

Hammarö 429 000

Arvika 425 000

Kil 420 750

Sunne 291 900

Torsby 211 050

Munkfors 190 111

Forshaga 176 000

Hagfors 173 800

Årjäng 162 400

Filipstad 162 000

Storfors 90 000

Persbergs friskoleförening i Filipstads kommun får 47 200 och Nyed Friskola Ekonomisk Förening får 44 000.

Källa: Statens kulturråd

Artikeltaggar

ArvikaEda kommunFilipstadForshagaFriskolorGrumsGrundskolanHagforsHammaröKajsa RavinKarlstadKilKristinehamnKulturrådetMunkforsNöje/KulturPersbergPersbergs friskolaSkola och utbildningStorforsSunneSäffleTorsbyÅrjäng

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.