Hoppa till huvudinnehållet

”Svana” gör succé i ny sport - nu väntar världseliten

Publicerad:
Andreas Svanberg från Sunne är klar för andra rundan i Gaming World Championship.
Andreas Svanberg från Sunne är klar för andra rundan i Gaming World Championship. Foto: Privat

Andreas Svanberg och sport är nästan alltid en bra kombination.

Nyligen testade han lyckan i Gaming World Championship, i NHL 21 - och gjorde dundersuccé.

Härnäst väntar andra rundan där han ställs mot några av de bästa spelarna i världen.

– Jag ska försöka jävlas lite med den absoluta toppen, säger han.

Har Sunne en ny E-sportstjärna på gång? Inom NHL-spelen har Johan Rundqvist varit ensam på tronen de senaste åren, men nu får han konkurrens av sin vän.

Andreas Svanberg, 34, är en stor idrottsprofil i kommunen och skicklig på i stort sett alla sporter han utövar - vilket är många.

Nu kan han lägga till en ny sport på listan.

Eller ny och ny, E-sport har sedan länge legat ”Svana” varmt om hjärtat.

– Tv-spel har alltid varit ett intresse för mig, framför allt NHL som är mitt absoluta favoritspel och det jag är bäst på. Jag var med i SM för många år sedan men efter det har jag inte spelat så mycket. För ett tag sedan kom suget tillbaka och nu har jag börjat spela en hel del igen, förklarar han.

I början av april öppnade kvalspelet in till Gaming World Championship, alltså VM i NHL 21 i single-player (en mot en). En turnering där vem som helst kan delta, men ytterst få tar sig vidare.

– Det kändes som en rolig utmaning för att se hur långt man kan gå när man ställs mot de absolut bästa spelarna i världen. Och går det bra så är det riktiga pengar på spel.

Enkelt vidare

Det är fyra kvalomgångar i Europa. I varje omgång går de 32 bästa spelarna vidare till nästa runda. Totalt blir det alltså 128 spelare i andra rundan, från hela Europa.

Andreas Svanberg lyckades inte bara ta sig till andra rundan - han gjorde det med marginal.

– Jag kom på åttondeplats i mitt kval, så ser man på ranking är jag topp 40 i hela Europa just nu.

Att det skulle gå så bra i sin första medverkan i en sådan stor turnering? Nej, det trodde han inte riktigt.

– Topp 10 i mitt kval hade jag absolut inte räknat med, samtidigt vet jag att om jag får spelet att stämma så kan jag nog ställa till det för väldigt många.

”Tror på mig själv”

Om framgångssagan fortsätter även i andra rundan återstår att se. Motståndet kommer i hög grad innehålla eliten.

– Jag tror på mig själv, men nu blir det så klart ännu tuffare att gå vidare. Nu kommer jag att möta spelare som har väldigt mycket erfarenhet av VM-spel förut, som tjänar pengar på att spela NHL. Men jag ska göra ett ärligt försök att jävlas lite med den absoluta toppen.

”Malmö är drömmen”

Oavsett hur det går har ”Svana” redan visat framfötterna. Kanske kan det gå från en hobbynivå till något mer seriöst, hoppas Svanberg och flörtar med Malmö Redhawks.

– NHL är ett väldigt stort intresse för mig och E-sport blir bara större och större, så det är klart att jag kommer att satsa vidare. Johan Rundqvist spelar eSHL med Färjestad och det är väl något jag ska försöka sträva efter - komma med i ett SHL-lag.

– Drömmen vore att få spela i Malmö Redhawks eftersom jag håller på dem i riktiga hockeyn. Vem vet, klubbarna kanske får upp ögonen för mig nu när mitt namn är med på topplistorna i Europa, säger Andreas Svanberg.

Artikeltaggar

Andreas SvanbergDatorspelEsportGamingSunneXbox

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.