Hoppa till huvudinnehållet

Vaccinationen fortsätter: ”Roligt att se glädjen när de får sin spruta”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Lena Prånge, platsansvarig för vaccinationsmottagningen i Allaktivitetshuset, berättar att arbetet löper på bra.
Lena Prånge, platsansvarig för vaccinationsmottagningen i Allaktivitetshuset, berättar att arbetet löper på bra.

Det är full fart på vaccinationsmottagningen i Allaktivitetshuset på Åmbergsskolan.

– Hittills har 2 500 personer fått minst en dos och denna vecka ger vi ytterligare 600 doser, berättar Lena Prånge platsansvarig.

Region Värmlands vaccinationsmottagning i Allaktivitetshuset öppnade i slutet av februari och då började man med dem över 85 år. Därefter har arbetet rullat på.

– Det har fungerat bra. Vi blir tilldelade doser och vi har hittills använt samtliga och inte haft något spill. Vår organisation har fungerat bra och folk bokar tider och slipper väntetider. Det har gått smidigt, berättar Lena Prånge som betonar vikten av att boka en tid.

– Om du ringer för att boka och inte kommer fram direkt, fortsätt ringa. Det kommer att finnas tider för alla bara man har tålamod, säger hon.

I början var det tre veckor mellan första och andra dosen för Pfizer-Biontech. Men för att så många som möjligt ska få en första dos har man drygat ut till sex veckor, medan det är nio veckor mellan doserna för Astra Zeneca.

Majoriteten av dem som blivit vaccinerade kommer från Sunne. Men det kommer också en del hit från Munkfors, Deje och Kil.

Helgen före påsk fick 70+ börja boka in sig och nu är det dags för 65+.

– Det går snabbare nu så det märks att det är yngre personer som kommer. Vi är fyra sjuksköterskor som vaccinerar samtidigt och vi har successivt ökat kapaciteten, från 24 personer per timme i början, till 48 personer. Nästa vecka kommer vi att ge 800 doser, berättar Lena som tycker det är ett tacksamt arbete att ägna sig åt.

– Folk som kommer är så positiva. Alla är glada och har väntat på vaccinet och det är roligt att få se glädjen när de får sin spruta. Så alla som jobbar med det här tycker det är roligt. Vi sjuksköterskor som vaccinerar är pensionerade som rycker in och jobbar, och det känns också bra att inte behöva ta personal från vården.

Så här ser det ut inne på vaccinationsmottagningen.
Så här ser det ut inne på vaccinationsmottagningen.

Inom Sunne kommun är man idag i princip färdig med sin vaccinering. Där började man i mitten av januari med de fyra särskilda boendena Hagen, Brogården, Salla och Sjövik. Därefter fortsatte man med sina hemtjänstkunder samt all personal.

Ulla Engström, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Sunne, berättar att kommunens vaccination tog elva veckor.
Ulla Engström, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Sunne, berättar att kommunens vaccination tog elva veckor. Foto: Dan Enwall

Nu är alltså detta arbete i stort sett klart.

– Det är enbart enstaka som tillkommit som vi inte hunnit vaccinera än, samt en del personal och några kunder inom LSS. Där är orsaken att man pausat att använda Astra Zenecas vaccin för dem under 65 år, berättar Ulla Engström, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Sunne kommun.

Hela arbetet tog dem elva veckor, vilket Ulla Engström berättar är exakt den tid man kalkylerat med.

Nu fortsätter det vardagliga arbetet ute i verksamheterna.

– Vi arbetar fortfarande efter samma restriktioner efter inrådan från Smittskydd Värmland. Men nu känns allt betydligt tryggare och lugnare för oss, berättar hon.

Artikeltaggar

AllaktivitetshusetCoronavirusetLena PrångeNyheterSunneUlla EngströmVaccination

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.