Debatt: Staten måste ta större ansvar för bostadsproblemen i Värmland

Debatt
PUBLICERAD:
”Avsaknaden av en sammanhållen bostadspolitik slår hårt mot svaga grupper i Värmland”, skriver Jessika Lundgren och Anders Lago, HSB.
Foto: Joakim Magnusson
Det råder fortsatt bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden blivit plågsamt tydliga i smittspridningen av covid-19. Samtidigt stängs allt fler människor ute från bostadsmarknaden. Avsaknaden av en sammanhållen bostadspolitik slår hårt mot svaga grupper i Värmland, skriver Jessika Lundgren och Anders Lago, HSB.

I rapporten ”Kommunpolitiken och bostadsförsörjningen” som har tagits fram på uppdrag av HSB och där ledande kommunpolitiker från hela landet medverkar, framgår att staten behöver ta ett större ansvar. Även om kommunerna har ansvar för bostadsförsörjningen så är handlingsutrymmet begränsat. I slutändan slår det hårt mot grupper som har en svag ställning på bostadsmarknaden.

I Värmlands län anser kommunpolitikerna att ett startlån för förstagångsköpare är det statliga stöd som skulle göra mest nytta i den egna kommunen. Unga vuxna och unga familjer är utsatta eftersom möjligheten att köpa en egen bostad har försämrats dramatiskt de senaste åren på grund av kraftiga kreditrestriktioner. En hel generation håller således på att stängas ute från bostadsmarknaden. Situationen har dessutom förvärrats under pandemin, då många unga vuxna blivit arbetslösa. Just arbetslösa, men även hemlösa och nyanlända är de grupper som har det allra svårast på bostadsmarknaden i Värmland.

Förutom ett statligt startlån för förstagångsköpare önskar kommunpolitikerna i Värmlands län även förenklade regelverk för nyproduktion. Därefter efterfrågas ett utvidgat statligt investeringsstöd för byggande av hyresrätter, att det ska finnas sätt att begränsa möjligheten att överklaga och att öka rörligheten i bostadsbeståndet.

Det största hindret för bostadsbyggande anses vara strandskyddet, följt av riksintressen, bullerregler, systematiska överklaganden och långa handläggningstider hos länsstyrelsen. HSB som bostadsutvecklare vill särskilt peka på den långa handläggningstiden för överklaganden som bidrar till att bostadsbyggandet drar ut på tiden och fördyras i onödan.

HSB håller i hög grad med kommunpolitikerna. Sverige har inte haft en sammanhållen bostadspolitik värd namnet på årtionden. Men kommunerna behöver också ta ett större ansvar och verkligen använda de verktyg som de har till förfogande. Politikerna i Värmland framhåller här vikten av tydlighet i de kommunala bolagens uppdrag, planarbete och dialog med lokala bostadsutvecklare.

I slutändan behöver alla inblandade aktörer samverka. Det är hög tid att kraftsamla tillsammans och få upp bostadsfrågorna på den politiska dagordningen.

Jessika Lundgren, vd HSB Värmland och Anders Lago, förbundsordförande HSB Riksförbund

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.