Hoppa till huvudinnehållet

Fler larm om vårdbrister – många är oroliga

Publicerad:
En stor andel av anmälningarna till Ivo i fjol gäller äldreomsorgen som varit hårt drabbad av coronasitutationen. Arkivbild.
En stor andel av anmälningarna till Ivo i fjol gäller äldreomsorgen som varit hårt drabbad av coronasitutationen. Arkivbild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Antalet anmälningar och klagomål om missförhållanden i sjukvård och äldreomsorg ökade kraftigt under coronaåret 2020.

– Vi har aldrig varit i en liknande pandemisituation, säger Patrick Barringer, avdelningschef på Ivo.

Både privatpersoner och personal kan larma Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) om något är fel. Till exempel genom så kallade lex Sarah- eller lex Mariaanmälningar eller mejl.

Förra året ökade anmälningarna med nästan en fjärdedel, till drygt 9 000 stycken jämfört med runt 6 800 året innan.

– Det har säkert en koppling till pandemin. Antalet ärenden som rör endast hälso- och sjukvård har mer än fördubblats och en stor del av ökningen kan förklaras i ärenden som är relaterade till covid-19, säger Patrick Barringer.

"Fortsatt oroliga"

En stor andel av anmälningar handlar också om äldreomsorgen som varit hårt drabbad av coronasitutationen.

– Anhöriga är oroliga, har varit oroliga och är fortsatt oroliga.

Men Ivo går inte vidare med alla inkomna anmälningar – långt därifrån. Trots ett ökat antal ärenden minskade både antalet och andelen ärenden som lett till granskning. Endast 9 procent ledde till fortsatt tillsyn från Ivo ifjol, jämfört med 19 procent året före.

– Vi får prioritera hela tiden, men utifrån rådande pandemiläge behöver vi också samla riskerna för att få en större träffsäkerhet som gör att vi räcker till, säger Patrick Barringer.

Färre granskningar

Enligt Ivo har myndigheten arbetat mer "riskbaserat" genom att använda information från flera olika anmälningar, tips och källor för att sedan göra färre men bredare granskningar.

– Vi behöver göra avvägningar i varje enskilt fall, men även agera på de större och samlade riskerna som vi ser, som berör väldigt många personer och där vi ser att man inte tillgodoser en god och säker vård, säger Patrick Barringer.

Erik Nilsson / TT

Fakta

Anmälningar och klagomål till Ivo

Antalet registrerade anmälningar och klagomål för år 2020 (2019 i parentes).

Hälso- och sjukvård samt socialtjänst: 9 085 stycken (6 836).

Endast socialtjänst: 7 209 stycken (5 931).

Endast sjukvård: 1 610 (758).

Ärenden som lett till tillsyn: 833 stycken (1 272).

Källa: Ivo (Inspektionen för vård och omsorg)

Artikeltaggar

ÄldreomsorgCoronavirusetInrikes/utrikesIvoPandemiSverigeVård och omsorg

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.