Hoppa till huvudinnehållet

Sunne: En halv miljon per år ska utveckla landsbygden

Publicerad:
Aktiviteter som de vid Gröna Dalen i Ransbysätter kan gissningsvis vara sådant som har möjlighet att ta del av Sunne kommuns byapeng.
Aktiviteter som de vid Gröna Dalen i Ransbysätter kan gissningsvis vara sådant som har möjlighet att ta del av Sunne kommuns byapeng. Foto: Dan Enwall

Nu går det snart att söka pengar för den som har ett projekt som kan utveckla landsbygden kring Sunne. Under 2021 finns hela 500 000 kronor avsatta för detta.

– Byapengen är en väldigt bra satsning som vi hoppas kommer att falla väl ut, säger Per Branzén, kultur- och näringslivschef i Sunne.

I beslutet om budget för 2021, med plan för 2022-2023, har kommunen avsatt en särskild pott på 500 000 kr per år för att utveckla Sunne utanför den centrala tätorten.

Det praktiska kommer att handhas av enheten Kultur och näringsliv som inom kort ska färdigställa den e-tjänst där man kan gå in och göra ansökningarna.

– Det är en väldigt bra och spännande satsning och vi kommer att bedöma ansökningarna enligt de riktlinjer som kommunstyrelsen nu antagit, säger Per Branzén.

Byapengen kan bland annat gå till utveckling av det aktuella området, kompetenshöjande insatser, event, marknadsföring och kommunal medfinansiering tillsammans med andra finansiärer.

Alla som bedöms vara en icke kommersiell aktör kan söka. Den som söker ska ha sin fasta hemvist i områden utanför Sunne tätort och insatsen ska också göras i det området. Ansökningar som gäller stöd riktade till enskilda personer eller företag kommer inte att beviljas.

”Vi kommer att bedöma ansökningarna om byapeng enligt de riktlinjer som kommunstyrelsen nu antagit”, säger Per Branzén, vikarierande kultur- och näringslivschef i Sunne.
”Vi kommer att bedöma ansökningarna om byapeng enligt de riktlinjer som kommunstyrelsen nu antagit”, säger Per Branzén, vikarierande kultur- och näringslivschef i Sunne. Foto: Dan Enwall

De urvalskriterier som prioriteras är bland annat att insatsen blir ett led i en ekologisk, social och ekonomisk hållbar utveckling av området. Strategisk och långsiktig syn på aktiviteten eller insatsen premieras och man fäster också stort avseende vid hög allmännytta och med förankring i området. Man prioriterar också att projektmedel sprids både bland sökande och geografiskt i kommunen.

– Det är bra att politiken vågar ta sådana här beslut, inte minst nu när coronapandemin satt sina tydliga spår, säger Per Branzén som spår att flera ansökningar kommer att beröra digitalisering.

– Det ligger liksom i tiden. Men det kommer säkert att handla om många andra typer av idéer och projekt också.

Artikeltaggar

LandsbygdNyheterPer BranzénSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.