Hoppa till huvudinnehållet

Lundberg (C) bekymrad över lång handläggning av investeringsstöd

Publicerad:
När Tillväxtverket fokuserar på krisstöden i spåren av pandemin ökar handläggningstiderna för ”vanliga” investeringsstöd. ”Det gör mig oerhört bekymrad”, säger Sunne kommunalråd Kristina Lundberg (C).
När Tillväxtverket fokuserar på krisstöden i spåren av pandemin ökar handläggningstiderna för ”vanliga” investeringsstöd. ”Det gör mig oerhört bekymrad”, säger Sunne kommunalråd Kristina Lundberg (C). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den senaste tiden har det hänt att en större etablering inte blivit av i Sunne eftersom Tillväxtverket just nu inte hinner administrera ”normala” investeringsstöd på grund av coronapandemin.

– Det här gör mig jättebekymrad. Krisstöden måste fungera, men de som kan vara motorer för ekonomin måste också kunna få den hjälp de behöver, säger Sunnes kommunalråd Kristina Lundberg (C) som nu bett värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) om hjälp.

Så här beskriver Kristina Lundberg den normala gången kring investeringsstöd:

– Alla kommuner jobbar ju tätt med Region Värmland när det gäller företag som behöver investera. Både nya företag utifrån och befintliga som gör nya investeringar. Normalt sett tar man kontakt med Region Värmland och pratar om möjligheterna. Och så finns det en maxnivå, 25 miljoner kronor, för hur stora stöd regionen får bevilja. För högre belopp är det Tillväxtverket man måste vända sig till.

Stödet är framför allt väldigt avgörande om företagen ska investera på lite mindre orter, menar Lundberg.

– För ett knappt år sedan trodde många att Sverige skulle hamna i en depression på grund av pandemin. Nu ser vi snarare att vissa branscher drabbas extremt hårt, till exempel hotell-, restaurang- och evenemangssektorn, medan andra branscher går bra och till och med bättre än tidigare. De här ”loken” kommer att vara otroligt viktiga för att vi ska kunna dra i gång ekonomin igen. Nu pumpas det ju in mycket pengar för att vi ska klara krisen, men någonstans ska det här i nästa led betalas tillbaks in i de här ladorna och då gäller det att det skapas arbetstillfällen som generar skatt från både privatpersoner och företag. Därför är det väldigt viktigt att inte bara fokusera på krishantering, utan även orka lyfta blicken och se framåt. Vad gör vi för att de hjul som redan snurrar fortsätter att snurra, helst ännu fortare, säger Kristina Lundberg och avslöjar att en möjlig större investering i Sunne nu gått om intet.

”Antingen behöver Tillväxtverket växla upp och minska handläggningstiderna eller så kan man titta på andra lösningar som att låta regionerna ta beslut om större investeringar”, föreslår Kristina Lundberg (C).
”Antingen behöver Tillväxtverket växla upp och minska handläggningstiderna eller så kan man titta på andra lösningar som att låta regionerna ta beslut om större investeringar”, föreslår Kristina Lundberg (C). Foto: Dan Enwall

– När det var aktuellt ställde vi frågan till regionen som pratade med Tillväxtverket. Och där gavs beskedet att för det första finns det lite dåligt med pengar eftersom många vill investera just nu vilket ju ändå är positivt. Men dessutom är Tillväxtverkets handläggningstider nu så långa att en relativt offensiv tidsplan är omöjlig att förverkliga, säger Kristina Lundberg.

– Handläggningstiden har ökat från cirka tre månader till över sex månader den senaste tiden, vilket uppges bero på att Tillväxtverket har omfördelat sina resurser till korttids- och omställningsstöden. Så investeringsstöden får vänta. Jag har ju på många sätt full förståelse för det, men konsekvenserna riskerar att bli ganska förödande. Så antingen behöver Tillväxtverket växla upp och minska handläggningstiderna eller så kan man titta på andra lösningar som att låta regionerna ta beslut om större investeringar. Regionerna har ju redan en bra kontakt med kommunerna och många av företagen så det skulle kunna vara en snabbare lösning, säger hon.

”Jag kommer att skicka in konkreta frågor till näringsminister Ibrahim Baylan (S) utifrån det här fallet i Sunne”, säger riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C).
”Jag kommer att skicka in konkreta frågor till näringsminister Ibrahim Baylan (S) utifrån det här fallet i Sunne”, säger riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C). Foto: Jenni Jansson

Riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) är med på noterna.

– Det är en väldigt god idé som Kristina lyfter fram här. Vi har riktat mycket fokus mot företagen som har det tufft men samtidigt måste andra företag komma vidare och just nu finns inte tidsresurserna att hinna behandla sådana här ärenden tillräckligt snabbt.

Han känner igen den här bilden från flera håll i landet och tycker att det borde vara rimligt att se till att företagen som behöver investera slipper bli lidande när inte Tillväxtverket hinner hantera det här.

– Jag kommer att skicka in konkreta frågor till näringsminister Ibrahim Baylan (S) utifrån det här fallet i Sunne och hur viktigt det är för mindre kommuner att företag som vill satsa där har möjligheter att snabbt få besked från staten när det gäller stora investeringar. Vi behöver göra allt vi kan nu för att företag ska växa. Vi börjar med skriftliga frågor så får vi se hur svaren ser ut. Det kan ju också bli aktuellt med en interpellationsdebatt om det här eftersom det är viktigt för hela landet, säger Daniel Bäckström.

Artikeltaggar

Daniel BäckströmKristina LundbergNyheterSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.