Hoppa till huvudinnehållet

Deras disktrasor ger pengar till cancerforskningen

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Alva Rundqvist (vänster) och Frida Adolfsson erbjuder miljövänliga disktrasor och skänker 20 procent per såld disktrasa till cancerforskningen.
Alva Rundqvist (vänster) och Frida Adolfsson erbjuder miljövänliga disktrasor och skänker 20 procent per såld disktrasa till cancerforskningen. Foto: Privat

Swipe4life heter UF-företaget som med hjälp av sina egendesignade disktrasor inte bara förgyller hemmet, utan också bidrar till att stödja cancerforskningen.

Alva Rundqvist från Sunne och Frida Adolfsson från Årjäng ligger bakom satsningen, som nominerats till årets UF-företag i Värmland.

– Vi har fått väldigt bra respons för både produkten och det goda syftet, säger Alva Rundqvist, vd för Swipe4life.

Alva Rundqvist och Frida Adolfsson går andra året på Handels- och administrationsprogrammet på Thorén Business School i Karlstad. Där ingår att driva ett UF-företag under läsåret.

– Idén kom från att vi först ville göra en egen disktrasa utav träspill. Vi kontaktade företag både i Sverige och Norge, men det var ingen som ville samarbeta, berättar ekonomichefen Frida Adolfsson.

Kusinen dog i cancer

Men de gav sig inte. Efter ett tragiskt dödsfall utvecklade Alva och Frida affärsidén.

– Alvas kusin, Oskar, gick bort i barncancer i höstas. Han blev bara sju år. Då kände vi att vi kanske kan göra något på det, så vi valde att skänka pengar via en enkel disktrasa. Då bestämde vi oss för att även stödja bröst- och prostatacancer för att det är två väldigt stora cancerorganisationer och vi ville bredda företaget lite.

De egendesignade disktrasorna säljs med tre olika motiv, de gula representerar barncancer, rosa bröstcancer och blå prostatacancer.
De egendesignade disktrasorna säljs med tre olika motiv, de gula representerar barncancer, rosa bröstcancer och blå prostatacancer. Foto: Privat

Disktrasorna är gjorda av 70 procent cellulosa och 30 procent bomull, samt har ett vattenbaserat tryck som gör det möjligt att tvätta och återanvända dem. De finns i tre olika färger som representerar barncancer, bröstcancer och prostatacancer. 20 procent av varje såld disktrasa går till respektive cancerforskning.

– Försäljningen har gått bra. Vi har stått utanför butiker och säljer på tre företag i Värmland, två i Sunne (Entré och Hår & Kroppsverkstan) och Galna Tuppen i Säffle. De har gett oss möjlighet att sälja där på heltid. Sedan har vi lagt ut på Facebooks Köp och Sälj-grupper på alla möjliga ställen i Värmland, säger Alva Rundqvist som menar att de fått många positiva reaktioner.

– Vi har fått väldigt bra respons, folk tycker att vi gör en fin sak som skänker pengar till något bra, samtidigt som vi har en användbar produkt. Disktrasa är något som väldigt många använder dagligen, och den är ingen engångsartikel, utan den är är miljövänlig och kan återanvändas.

Nominerade till årets företag

När FB når Alva och Frida deltar de i en UF-mässa, som i år är digital. Den arrangeras i sedvanlig ordning av Ung Företagsamhet Värmland.

Swipe4life kan vinna ett fint pris.

– Vi är nominerade till årets UF-företag. I dag har vi haft en pitch och även startat en UF-galleria, som en webbshop.

Om Alva och Frida väljer att driva vidare UF-företaget som ett aktiebolag återstår att se. Men de tar i vilket fall med sig mycket kunskap.

– Vi har fått stora lärdomar och erfarenheter till framtida företag. Nu kan vi grunderna och vet hur man startar ett företag, säger Alva Rundqvist.

– Och hur man ska tänka för att hitta en vinnande affärsidé, säger Frida Adolfsson.

Artikeltaggar

CancerCancerfondenNäringslivSunneUng företagsamhetÅrjäng

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.