Hoppa till huvudinnehållet

Nu vaccineras de äldsta på Allaktivitetshuset

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Lena Prånge är platsansvarig vid nya vaccinationsmottagningen i Allaktivitetshuset.
Lena Prånge är platsansvarig vid nya vaccinationsmottagningen i Allaktivitetshuset. Foto: Karina Johansson

På torsdag öppnar nya vaccinationsmottagningen i Allaktivitetshuset på Åmbergsskolan.

– Vi börjar med att vaccinera dem som är över 85 år mot covid-19, berättar platsansvarig Lena Prånge.

Sunne kommun har sedan några veckor vaccinerat boende på särskilda boenden och hemtjänstkunderna. Och nu börjar även Region Värmland att vaccinera i Sunne. Man har byggt en mottagning i Allaktivitetshuset på Åmbergsskolan där man inrett med tre vaccinationsbås.

Under veckan förbereddes det sista, och torsdag morgon öppnar mottagningen. Ett tjugotal sjuksköterskor, undersköterskor och värdar som ska ta emot vid ingången, ska jobba här framöver.

– Först ut är de över 85 år. Tre vaccinatörer kommer att jobba samtidigt och första dagen vaccinerar vi 48 personer. Det är det antal doser vi blivit tilldelade, berättar Lena Prånge.

  • Det har byggts tre bås där tre vaccinatörer arbetar samtidigt.
    Det har byggts tre bås där tre vaccinatörer arbetar samtidigt. Foto: Karina Johansson
  • Stolar har placerats ut på ett par meters avstånd då alla ska sitta ner en kvart efter att de fått dosen.
    Stolar har placerats ut på ett par meters avstånd då alla ska sitta ner en kvart efter att de fått dosen. Foto: Karina Johansson

Men kapaciteten är betydligt högre än så.

– Vi har i dagsläget möjlighet att ta emot cirka 200 personer per dag. Vi har också möjlighet att utöka kapaciteten ytterligare. Vi skulle kunna ordna fyra bås och gå upp till cirka 250 personer. Vi skulle kanske också kunna vaccinera under någon helg framöver. Detta vet vi inte så mycket om idag. Allt handlar om tillgången på vaccin.

Och där är ovissheten stor.

– Just nu vet jag att vi kommer att vaccinera 48 personer denna vecka och 175 under nästa. Men detta kan ändra sig snabbt. Plötsligt får vi kanske betydligt fler doser, säger hon.

Och det är inte enbart Sunnebor som kommer att vaccineras här.

– Det finns orter som inte fått egen mottagning, exempelvis Munkfors och Kil, så vi räknar med det kommer folk från andra ställen. Så visst underlättar det för Sunnes befolkning att vi fått en egen mottagning, konstaterar Lena Prånge och tillägger;

– Det krävs att man bokar en tid på förhand, antingen via 1177 eller telefon, för att få komma hit och vaccinera sig.

Artikeltaggar

AllaktivitetshusetLena PrångeNyheterRegion VärmlandSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.